JOSIP STEVIĆ
1.10.2024., 17:15
NAJVEĆA AKUMULACIJA NA ISTOKU

Krenula je izgradnja plaže, bazena i veza na Boroviku

Projekt je to Općine Drenje, a jezero dobiva 260 metara plaže i pontonski bazen

DRENJE

Stigla je prva građevinska mehanizacija na obale jezera Borovika, čime je i praktično označen dugopriželjkivani početak radova tijekom kojih će na dijelu obale biti izgrađena plaža i pontonski bazen te vez.

Najveća je to akumulacija u ovom dijelu Hrvatske, pravi vodeni dragulj u njedrima prekrasne prirode, omiljena destinacija brojnim izletnicima, rekreativcima, (sportskim) ribolovcima i drugim ljubiteljima prirode, a od prije nekoliko godina na njegovim vodama oržava se slavonski maraton lađa Kup Borovik, triatlon Borovik itd. Vodna zajednica tu je akumulaciju 1978. izgradila da bi regulirala tok, slijev Vuke. Najvećim se dijelom nalazi na području Općine Drenje, koja tim projektom jezeru želi dati nove mogućnosti, nove sadržaje, novu vrijednost, a što bi bili benefiti i za tu lokalnu samoupravu.

S jezerskom vodom

Općina Drenje, koja snosi najveći dio troškova investicije, ugovor je s izvođačem radova, Zuberom iz Višnjevca, potpisala u prosincu 2023., a rok za izvedbu je, kaže načelnik Slavko Dešić, 10 mjeseci od uvođenja u radove. Izvođač je uveden prije mjesec dana pa je za izvedbu ostalo još devet mjeseci, tj. završetak radova očekuje se u lipnju 2025. godine.

Projekt obuhvaća uređenje obalnog pojasa ukupne dužine oko 260 metara, izgradnju pontonskog bazena za kupače uz uređeni nasip, kao i pontonskog veza za čamce ribiča te uređenje zelene površine.

- Bazen, koji će biti složen od pontonskih elemenata, punit će se vodom iz jezera - kaže Dešić. Jezero će ga dobiti na dijelu ponad kojeg je tamošnji jedini ugostitelj, Camp Borovik.

JOSIP STEVIĆ

Suglasnosti Voda

Uređenje obalnog pojasa koji će dobiti plažu obuhvaća strojni iskop zemlje, pripremu podloge, ugradnju biotekstila te ugradnju sloja od šljunka, gdje će frakcije biti 16 - 60 milimetara. Bazen će biti izgrađen od gotovih tipskih elemenata koji se spajaju, a sve će biti locirano na dijelu gdje je već svojevrsna plaža, no nije imala uvjete kako bi se taj potez u cijelosti iskoristio.

- Općina je 2018. godine od Hrvatskih voda, koje gospodare akumulacijom, ishodila suglasnost za korištenje javnoga vodnog dobra akumulacije Borovik za odmor i rekreaciju. Drugi korak bio je da Općina svoje ideje oko Borovika pretoči u projekt, pa smo išli u izradu projektne dokumentacije za uređenje obale i od Voda smo dobili potrebne suglasnosti da možemo tu graditi navedene sadržaje - kaže Dešić.

Ugovorena cijena radova prema ponudbenom troškovniku bez PDV-a iznosi 750.552 eura, a sredstva se osiguravaju u proračunu Općine, dok će se sufinanciranjem uključiti i Vode te Osječko-baranjska županija. Najviše sredstava osigurat će nositelj projekta, Općina Drenje.

Slijedi i nabava opreme koja će dodatno pridonijeti ljepoti toga prirodnog sustava – suncobrana, ležaljki, komunalne opreme, spremišta za opremu i dr. U drugoj fazi projekta na red bi došlo uređenje parkirališta za vozila posjetitelja i uređenje okoliša.

Projekt na Boroviku najveći je u mandatu, slaže se i Dešić, koji najavljuje kandidaturu za novi načelnički mandat.

ĐAKOVO/DRENJEJezero BorovikRujan 2024.Počeli radovi na gradnji plaže, bazena i veza
JOSIP STEVIĆ

S najavama projekta na Boroviku Općina je svojevremeno najavljivala i projekt hotela u Podgorju tako da se preuredi i dogradi postojeći društveni dom, no to je zaseban projekt. Dešić kaže kako je dokumentacija za nj izrađena, no da Općina sama ne može u njegovu realizaciju.