Uređeno Jezerce u Šarengradu
ustupljena
27.9.2024., 19:10
ČISTA VODA, RIBA, VRATILE SE DIVLJE PATKE

Šarengradsko Jezerce kao mali park prirode

Uređenje je pri kraju, no strojevi i ljudstvo u pripravnosti su zbog bujanja Dunava

ŠARENGRAD

Iako je potpuni završetak uređenja šarengradskog Jezerca, kako tamošnji stanovnici nazivaju jezero na kraju sela, prema susjednoj Bapskoj, omeo visok vodostaj Dunava, radovi su pred samim krajem, a jezero i njegov okoliš već sada, tvrde u Šarengradu, izgledaju poput malog parka prirode. Valja im još samo, dodaju, pričekati da priroda "odradi svoje" - da se u novoj čistoj vodi opet udomaće vodene biljke i riblji svijet, poraste posijana trava na obalnom pojasu....

Strojevi i ljudstvo su, naime, trenutačno "prebačeni" na pripravnost zbog nadolazećeg Dunava. Omiljeno je to inače, odredište stanovnika Šarengrada, jednog od prigradskih naselja Iloka. Rado su ga uvijek pohodili ribiči, pa i kupači, jednako kao i brojni šetači i izletnici, zajubljenici u prirodu, a bilo je i mjestom natjecanja u vaterpolu. Nalazi se neposredno uz sportske terene, a nekad je, sjećaju se mještani, služilo i za obranu od poplave za bujanja Dunava.

Uređeno Jezerce u Šarengradu - meštani daju svoj doprinos u uređenju okoliša i dodatnih sadržaja
ustupljena

Kao investitor, ali i vlasnik, Jezerce su uređivale Hrvatske vode, a izvođač radova je osječka tvrtka Vuka d.d. Radovi su dogovoreni u svibnju ove godine i ubrzo se pristupilo realizaciji, a uključivali su istodobno i izmuljivanje Iločkog dunavca i šarengradske lučice za čamce, koja je sada poplavljena. Jezerce je pak preko potoka Dobra voda povezano s Dunavom, a nasred njega je otočić gdje se legu divlje patke, pa je stoga i prilikom radova ostavljeno netaknutim.

- Jezero je izmuljeno, produbljeno i prošireno, uz podizanje razine vode. Uređene su i okolne staze za ribiče, a bit će izgrađena i nova brana - kazao je predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Šarengrad, Pero Ćorić. Nakon što je jezero promjera većeg od 60-ak metara napunjeno novom, čistom vodom, vraćen je i riblji svijet, koji je na povratak čekao u posebno iskopanoj jami u neposrednoj blizni jezera.

- S našom ribičkom udrugom poradit ćemo i na ozbiljnom poribljavanju - kazao je Ćorić nakon što su novouređeno jezero obišli i predstavnici Hrvatskih voda i Grada Iloka. Ostalo je dovršiti, kazali su, još samo "sitnice" poput uređenja prilaznih potočića.

Uređeno Jezerce u Šarengradu
ustupljena

U međuvremenu, sami su stanovnici Šarengrada dali svoj doprinos novom izgledu "svog" Jezerca. Angažirali su se i lokalni OPG-ovi na ravnanju okolnog terena, gdje je posijana trava, a jedan je mještanin sam napravio šest kompleta klupa i stolova razmještenih uokolo jezera.

- Bit će tamo i skakaonica za kupače. Vodu ćemo dati na provjeru iako svi pokazatelji već govore da je čista i odlične kvalitete, a imamo i donaciju hrastovih trupaca kako bismo napravili privez za čamce. Jedan mali čamac već je kupljen - kazuje Ćorić i dodaje kako je, nakon opsežnih radova, riječ o novoj atrakciji u Šarengradu.

Kažu Šarengrađani i da je dubina jezera oko 2,20 metara i da se, nakon izmuljavanja, punilo "ogromnom količinom vode". Ono što mještane posebno raduje jest povratak pernatih stanovnika jezera jer već su se vratile divlje patke koje nastanjuju otočić na Jezercu.