Sakupljeni žirfoto: Hrvatske šume
HRVATSKE ŠUME
OTKUP POČINJE 1. LISTOPADA

Hrvatske šume plaćaju tri eura za kilogram žira

Svi građani zainteresirani za prikupljanje žira moraju imati dozvole šumarije kojoj gravitiraju

ŽUPANJA

Hrvatske šume od utorka, 1. listopada, počinju preuzimati žir hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka prikupljenog u registriranim šumskim sjemenskim objektima, a preuzimanje će se obavljati na unaprijed određenim mjestima.

Svi zainteresirani građani trebaju se obratiti šumariji kojoj gravitiraju kako bi dobili dozvolu za skupljanje sjemenskog materijala. U njoj će biti naveden broj šumskog sjemenskog objekta u kojemu trebaju skupljati žir, masa koju će moći skupiti i krajnji rok za predaju skupljenog žira. Uslugu skupljanja Hrvatske šume plaćat će po brutocijeni od tri eura za kilogram žira hrasta lužnjaka, te 3,30 eura za kilogram žira hrasta kitnjaka.

Kvaliteta skupljenog žira, ističu u Hrvatskim šumama, od suštinskog je značenja, pa će se u skladu s tim od skupljača preuzimati samo zdrave jedinke, bez vidljivih oštećenja ili znakova bolesti. Područje kvalitetnih hrastovih šuma kojima gospodare Hrvatske šume proteže se od Vinkovaca do Karlovca. Napominju da će se žir i ove godine skupljati samo u registriranim šumskim sjemenskim objektima hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka, odnosno u onim šumama koje se koriste za proizvodnju kvalitetnoga sjemenskog materijala duži niz godina, a koje su odbrale stručne osobe resornog ministarstva i Hrvatskog šumarskog instituta na prijedlog stručnjaka iz Hrvatski šuma. "Pri preuzimanju žira, djelatnici Hrvatskih šuma pomno će voditi računa o kvaliteti žira jer samo kvalitetnim žirom možemo pripomoći prirodnoj obnovi šuma, proizvodnji sadnica te u konačnici u nasljeđe ostaviti kvalitetne šume hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka našim unucima, onakve kakve smo i mi naslijedili od naših djedova", poručuju u Hrvatskim šumama.

Sezona skupljanja žira, ovisno o vremenskim prilikama, traje tijekom listopada. Budući da je riječ o zahtjevnom poslu koji treba obaviti na vrijeme, a za koji ne postoji mehanizacija, potrebno je angažiranje velikog broja ljudi. Stoga je skupljanje žira sezonski posao koji je dodatan izvor prihoda za lokalno stanovništvo.

DOBAR UROD SVAKE TRI DO ČETIRI GODINE

Ostvarenje plana otkupa ovisi o urodu, a usluga skupljanja žira plaća se iz sredstava redovitog poslovanja HŠ-a. Nakon skupljanja sjeme prolazi propisane postupke ispitivanja kvalitete i klijavosti. Žir ne rađa svake godine jednako, a obilniji se urod u pravilu može očekivati svake tri do četiri godine, i tada su šumari u prilici nadoknaditi zaostatke iz prethodnih razdoblja. Na području Šumarije Županja napravljena je sortirnica i hladnjača za čuvanje žira kapaciteta 250 tona kako bi se u godini dobrog uroda skupljao žir i čuvao za sljedeću godinu. Šume Spačvanskog bazena uglavnom su starijih dobnih razreda i u razdoblju od 10 do 15 godina mnoge će trebati obnovu, koja je važan faktor u šumskom gospodarenju.

U brutocijeni sadržani su svi porezi i doprinosi (sva davanja) sukladno Zakonu o porezu na dohodak i Zakonu o doprinosima, što često zbunjuje skupljače žira koji ostanu razočarani kada nakon obračuna dobiju znatno manje novca od očekivanog jer su svoju računicu temeljili na netoiznosu.