Podjela ugovora u Zagrebufoto: GD CK Županja
GD CK Županja
DIJELE DONIRANU HRANU

GDCK Županje dobio 39.781 € za dodatnu opremu

Nabavit će dostavno vozilo, električni viličar, perač podova, kao i specijaliziranu aplikaciju

ŽUPANJA

Tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Zdravko Tušek i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać uručili su u Zagrebu ugovore o nepovratnim sredstvima za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane. Među njima je i Gradsko društvo Crvenog križa Županja, čija je ravnateljica Marija Dugalić, potpisala ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za projekt "Ojačavanje infrastrukturnih kapaciteta GDCK Županja kao posrednika u lancu doniranja hrane", ukupne vrijednosti 39.781,75 eura.

RASTU KOLIČINE DONIRANE HRANE

Pri dodjeli ugovora državni je tajnik Zdravko Tušek naglasio da bi osiguravanje dostatnosti hrane za sve ljude trebao biti univerzalan cilj. “Svi snosimo odgovornost i trebamo imati visoko razvijenu svijest o hrani, odnosno o problemu bacanja hrane. Vjerujem kako ćemo u budućnosti, zahvaljujući ovakvim projektima, vidjeti pozitivne promjene”, rekao je. Pozvao je sve aktere u poslovanju s hranom na međusobnu suradnju i dijalog radi ostavrenja zajedničkog cilja. Prema podacima koje Ministarstvo prikuplja od posrednika u lancu doniranja hrane, u 2023. godini donirano je 1.861.974 kilograma, što je porast od 19 posto u odnosu prema količinama u 2022. godini i 15 posto u odnosu prema 2021. godini.

Ukupni prihvatljivi troškovi u cijelosti su financirani EU sredstvima iz javnog poziva za dodjelu nepovratnih sredstava za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane objavljenog u okviru provedbe Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2027. Dodatnim jačanjem infrastrukturnih kapaciteta poboljšat će se uvjeti za povećanje količine donirane hrane, smanjenje otpada od hrane te povećanje prehrambene sigurnosti siromašnijih građana. Projekt će trajati od rujna 2024. do ožujka sljedeće godine, a u tom će razdoblju GD CK Županja nabaviti jedno lako dostavno vozilo kako bi osigurali dostupnost svima koji trebaju pomoć kroz dostavu donirane hrane. Bit će nabavljen i električni viličar, perač podova, aplikacija za praćenje prikupljene i podijeljene hrane i korisnika - primatelja donacije. Cilj je ojačati infrastrukturne kapacitete prijavitelja za potrebe prihvata, skladištenja i distribucije donirane hrane i materijalne pomoći na relaciji posrednik u lancu doniranja hrane – krajnji primatelj. Projekt će se provoditi na području grada Županje, no projektni će rezultati obuhvatiti i općine Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Gradište, Gunja, Štitar i Vrbanja.

Radi uspostave efikasnog sustava doniranja hrane, GDCK Županje kao registrirani posrednik u tome lancu lani je otvorio i novo skladište u Ulici Matije Petra Katančića. Ondje je nešto više od 300 četvornih metara skladišnog prostora, a s dvorištem čini ukupnu površinu od 2471 kvadrata.

Time je ojačao kapacitete za prihvat, skladištenje i podjelu donirane hrane, odnosno uravnotežio tokove donirane hrane - količinski i prostorno, u svim fazama prikupljanja i doniranja.