Gradska uprava Županje, snimila Marija Lešić Omerović

Gradska uprava Županje

Marija Lešić Omerović
Povećane stipendije

Županjskim studentima od 60 do 120 eura mjesečno

ŽUPANJA

Županjski će studenti u novoj akademskoj godini dobivati veće stipendije. Zamjenik gradonačelnika Petar Buljević potvrdio nam je da su u Gradu za tu namjenu odlučili izdvojiti više sredstava. U proračunu za 2024. godinu osigurano je 100.000 eura, a plan je u sljedećoj godini taj iznos povećati na 144.000 eura. Za studente prve godine studija stipendije će umjesto dosadašnjih 40 eura biti 60 eura. Kriteriji za bodovanje i rangiranje primjenjuju se od druge godine nadalje, pa su ovisno o broju ostvarenih bodova studenti u prošloj akademskoj godini ostvarivali pravo na stipendije u iznosu od 55, 80 i 105 eura mjesečno. U akademskoj 2024./2025. godini na račune će im sjedati veći iznosi - 80, 100 i 120 eura.

Povećanjem iznosa stipendije Grad Županja nastavlja praksu pomoći studentima i u okviru proračunskih mogućnosti nastoji mladima financijski olakšati studiranje i stjecanje željenih kvalifikacija. Zamjenik gradonačelnika Petar Buljević naglašava da je vrlo važno da studenti dobiju potporu i da im se pomogne u stvaranju što boljih uvjeta za stjecanje kvalitetnog obrazovanja i razvojnog potencijala, jer visokoobrazovani mladi ljudi trebaju biti nositelji gospodarskog i svekolikog razvoja. Time će doprinijeti boljoj kvaliteti života novih generacija. Pravo na gradske stipendije ostvaruju svi redoviti studenti državljani RH s neprekinutim prebivalištem u Županji u posljednje četiri godine koji studiraju u RH ili u inozemstvu te izvanredni studenti s utvrđenim invaliditetom. KriterijI su za bodovanje izbor studija, prosjek ocjena i socijalni status.

Ovih će dana Grad objaviti javni poziv, a prijave za dodjelu stipendija dostavljat će se isključivo elektronskim putem, kroz SOM Natječaj aplikaciju, čiji će linkovi biti dostupni na internetskoj stranici Grada - www.zupanja.hr. Sukladno s preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja HZZ-a, gradonačelnik Damir Juzbašić donijet će odluku o deficitarnim zanimanjima za grad Županju za novu akademsku godinu. Isplata stipendija teče od 1. listopada 2024. do 31. srpnja 2025. godine.

U prošloj je akademskoj godini bilo 128 studenata korisnika gradske stipendije.