USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
16.9.2024., 18:15
SMOTRA FOLKLORA “ZLATNA BERBA”

Pokazali i replike nošnji iz 18. st.

RAKITOVICA

U organizaciji KUD-a "Josip Čoklić" iz Rakitovice u Društvenom je domu održana je 27. smotra folklora Zlatna berba.

Manifestacija je spoj tradicije, kulture i gastronomije, s posebnim naglaskom na očuvanje folklorne baštine i starih običaja. Posjetitelji su mogli uživati u folklornom programu i natjecanju u ručnom runjenju kukuruza, a održana je i 10. Grahijada, koju je organizirala Udruga kuhara tradicionalnih jela Petelaši iz Rakitovice. Natjecalo se 27 kuharskih ekipa, a najbolji grah pripremila je ekipa Vodomont-Bibić iz Čamagajevaca.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U kulturno-umjetničkom programu predstavili su se KUD "Ivan Goran Kovačić iz Beravaca", KUD Sloga iz Satnice Đakovačke, KUD Slavonac iz Podravske Moslavine, KUD "Sveta Ana" iz Radikovaca i KUD Seljačka sloga iz Baranjskog Petrovog Sela. Plesalo se i pjevalo, a prikazane su i izvorne nošnje, od kojih su neke replike iz 18. stoljeća. Folkloraši iz Beravaca izveli su i kraći dramski program. Nakon nastupa folkloraša održano je natjecanje u runjenju kukuruza. Najbrži je bio par KUD-a Slavonac iz Podravske Moslavine.

Nastupile su i mažoretkinje

Nastupile su i mažoretkinje

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Posjetitelje manifestacije pozdravili predsjednik KUD-a "Josip Čoklić" iz Rakitovice Petar Falamić i gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić. Gradonačelnik je tom prigodom naglasio kako su ovakve manifestacije važne za očuvanje baštine te će stoga uvijek imati potporu Grada.