ministar Dabro, repa, kukuruz
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
MINISTAR POLJOPRIVREDE OBEĆAO POMOĆ

Željko Zadro: Stanje je kritično, ne samo kod nas nego i u EU

Razmotrit će se aktiviranje Europskog kriznog fonda, cilj očuvati proizvodnju i preradu repe u RH - poručio je Josip Dabro

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro, u nazočnosti državnog tajnika Marinka Belje, sastao se u petak s proizvođačima šećerne repe i predstavnicima Hrvatske industrije šećera (HIŠ) na temu pada proizvodnje šećera u Hrvatskoj, o čemu je izvijestio na svom Facebook profilu. Nezapamćena suša i vrlo visoke temperature uništile su šećernu repu, i tu se, kažu očajni proizvođači, koji ne pamte da se ovako nešto ikada dogodilo, jednostavno nije moglo ništa učiniti. Sve do kraja lipnja repa je bila u odličnoj kondiciji, i trebala je to biti dobra proizvodna godina i za proizvođače i za prerađivače slatkog korijena, a onda je uslijedila suša, temperature su se penjale i do 40 stupnjeva. Jedno je vrijeme repa koristila list, izvlačila je iz njega vlagu, a kada je list spržen, počela je odumirati, i tu pomoći više nije bilo. Proizvođači poručuju da ovo nije prirodna nepogoda, nego prirodna katastrofa, koja im je pričinila ogromne štete.

Ministar s predstavnicima proizvođača repe i HIŠ-a,foto: Josip Dabro
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Predsjednik Uprave HIŠ-a Željko Zadro istaknuo je koliko je stanje kritično, ne samo kod nas nego i u Europskoj uniji. Na sastanku su bili i Miroslav Knežević iz Agro Tovarnika te predstavnici Žita Osijek. "Klimatske promjene, te oscilacije cijena šećera, kao i ukidanje proizvodnih kvota uz ostalo, doveli su do ovakve situacije. Poduzet ćemo sve moguće korake kako bi oporavili proizvodnju te ćemo razgovor na ovu temu nastaviti u Zagrebu već idući tjedan. Razmotrit će se aktiviranje Europskog kriznog fonda", izvijestio je ministar Dabro. Poručio je da cilj očuvati proizvodnju i preradu repe u Republici Hrvatskoj.

suša, soja, šećerna repa
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA