Dječji vrtić Maslačak u Županji, snimila Marija Lešić Omerović
MARIJA LEŠIĆ OMEROVIĆ
1.9.2024., 20:50
POČINJE NOVA PEDAGOŠKA GODINA

U “Maslačku” nikada veći broj djece - 391

Vrtić u Drenovcima pohađaju 102 djeteta, u Babinoj Gredi
75, u Gradištu 45, interes je velik i svi imaju liste čekanja

ŽUPANJA

Drugog dana rujna počinje nova pedagoška godina, a u Dječjem vrtiću "Maslačak" u Županji, doznajemo od ravnateljice Andree Andrašić-Raguž, ponovno je rekordan broj djece - njih čak 391. Podijeljeni su u 17 odgojnih skupina, vrtićkih i jasličkih – 15 ih je u centralnom objektu u Ulici dr. Franje Račkog, a dvije su skupine u područnom objektu u naselju Šećerani. Brojka je to koja pokazuje nastavak pozitivnih trendova u vrtiću "Maslačak", što veseli i daje razloga za optimizam. U rujnu 2021., podsjećamo, u županjski je vrtić krenulo 298 djece, što je tada također bila rekordna brojka, a u sljedeće je tri godine broj polaznika povećan za čak 93. Zahvaljujući Gradu kao osnivaču, svakom je djetetu iz Županje za koje je roditelj iskazao interes da bude polaznik programa predškolskog odgoja i obrazovanja osigurano mjesto u vrtiću.

Djeca iz Maslačka na radionici u Gradskoj knjižnicifoto: Gradska knjižnica Županja
GRADSKA KNJIŽNICA ŽUPANJA

U "Maslačku" su spremni za novu pedagošku godinu - organizirali su se i osigurali sve uvjete za kvalitetan rad kako bi se djeca što ugodnije osjećala i brže i lakše prilagodila na boravak u novom okruženju. Među polaznicima je i 65 djece iz drugih naselja, najviše ih je iz Bošnjaka (52), iz Gradišta 11 i dvoje iz Cerne, a na listi čekanja imaju 15 djece iz Gradišta i Cerne. A u prosincu bi djeca iz Bošnjaka trebala biti prebačena u vrtić u svome selu. Do 15. listopada očekuje se završetak njegove izgradnje, oprema je stigla i čim se ishode sve potrebne dozvole i suglasnosti, kreće u rad, što će biti povijesni događaj za to selo. "Bubamara" će djelovati kao podružnica županjskog vrtića "Maslačak". Kapacitet je 70 polaznika, a bit će podijeljeni u tri odgojne skupine. Početak rada vrtića u Bošnjacima znatno će rasteretiti vrtić u Županji, pred kojim su i radovi na dogradnji i opremanju dvaju dnevnih boravaka i uređenju kuhinje.

A veliki interes roditelja za upis djece bio je i u drugim vrtićima u županjskoj Posavini. Dječji vrtić "Petar Pan" Drenovci jedini je u Cvelferiji i njegovim se uslugama koriste i roditelji iz susjednih općina Gunja i Vrbanja. U novoj pedagoškoj godini, doznajemo od ravnateljice Lidije Anić, imaju 102 polaznika u četiri odgojne skupine. Prepuni su, a riječ je isključivo o djeci oba zaposlena roditelja. Novi upiti stalno im pristižu i 17 je mališana i na listi čekanja. Nakon otvaranja vrtića u susjednoj Vrbanji, što se očekuje u siječnju, rasteretiti će se kapaciteti "Petra Pana" i osloboditi mjesta za prijam djece s liste čekanja.

TREBAJU DODATNE SMJEŠTAJNE KAPACITETE

U Dječjem vrtiću “Regoč” u Babinoj Gredi, doznajemo od ravnateljice Vlatke Marošević, imaju 75 polaznika, i ondje također nisu uspjeli upisati svu prijavljenu djecu. Osam je “jasličara” na listi čekanja, a zainteresirani roditelji i dalje se javljaju. Uz tri vrtićke imaju samo jednu jasličku skupinu, što je nedostatno. Općina je izradila projekt za gradnju područnog objekta vrtića jer su potrebni dodatni kapaciteti - za još jednu jasličku skupinu, za skupinu poludnevnog boravka i prostor za predškolu - što će omogućiti smještaj još 60-ak djece.

Dječji vrtić "Mali svijet" u Gradištu, kaže ravnateljica Anita Živković, ima 45 polaznika, od tri do šest godina, i to je maksimalan broj koji mogu upisati u dvije skupine. Sedam ih je ostalo neupisano, a jedno dijete nije zadovoljavalo uvjete.

U starijoj su skupini svi predškolci.