U centru Županje, kolovoz 2024.snimila Marija Lešić Omerović
Marija Lešić Omerović
ŽUPANJA DAN GRADA DOČEKUJE U POZITIVNOM OZRAČJU

Juzbašić: Imamo razloga za optimizam i vjeru u bolje sutra

Izvorni je proračun od 2021. do 2024. porastao sa 6,5 milijuna na devet milijuna eura

Županja u četvrtak, 29. kolovoza, slavi Dan grada i svetkovinu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja. Grad je to bogate povijesti, kulture, baštine, kolijevka igranja nogometa i tenisa u Republici Hrvatskoj, grad kulina, šećera, vrhunskih tamburaša, tekstopisaca i glazbenika, vrijednih i ponosnih ljudi. A upravo su ljudi, redovito ističe gradonačelnik Damir Juzbašić, najveća vrijednost tog graničarskog grada. Unatoč svim poteškoćama, nepogodama i turbulencijama kroz koje je prošao, Juzbašić ističe da ima razloga za optimizam i vjeru u bolje sutra, i želi ih, ustvrdio je, prenijeti i na sugrađane. Uz zalaganje i trud, uz istinsko zajedništvo i međusobno uvažavanje i poštovanje, zajednički je interes da se grad razvija i ide naprijed.

slavonija...zupanja...23.08.2024.slobodne fotke zupanjafoto Gordan Panić
Gordan Panić

Vinkovačka prioritet

Optimizam temelji na osjetnom povećanju izvornog proračuna, koji je u razdoblju od 2021. do 2024. godine porastao sa 6,5 milijuna na devet milijuna eura. Stalno povećanje poreznih prihoda pokazatelj je većeg broja radnih mjesta, rasta plaća, stabilnosti gospodarskih subjekata koji rade na području grada. Pokazatelj da Županja i županjsko gospodarstvo dišu, da se ide prema naprijed. A zahvaljujući povećanju prihoda, u Gradu su uspjeli sanirati sve štete i dugove koje su naslijedili. Krajem 2021. i sredinom 2022. godine novoizabranu su gradsku vlast dočekale višemilijunske sudske presude zbog izgubljenih dugogodišnjih sporova Grada s tvrtkom Borovo i Državnom agencijom za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka. A ove godine - novi šok i nova presuda, iz vremena 2011., vezana za slučaj ZOiS. "Ne mogu i neću prestati ponavljati cifru od 2,2 milijuna eura koje je Grad Županja svojih novaca, od svojih građana, dao za sulude odluke iz prošlosti i sulude politike, što je svakog Županjca stajalo 250 eura", podsjetio je gradonačelnik Damir Juzbašić na svečanoj sjednici Gradskog vijeća. Tim se novcem mnogo toga u gradu moglo napraviti. Mogla se, primjerice, potpuno rekonstruirati Vinkovačka ulica, urediti i riješiti sva uska grla na koja se njezini stanovnici već godinama žale. Rekonstrukciju Vinkovačke ulice Juzbašić je nazvao infrastrukturnim prioritetom u gradu. "Nagodinu su lokalni izbori i volio bih da se svi dogovorimo da nam predizborno obećanje svima bude isključivo Vinkovačka ulica, da ne pričamo nikakve bajke da ćemo u budućnosti čuda raditi", apelirao je na sve gradske vijećnike. Na području grada kontinuirano se radi na izgradnji komunalne infrastrukture, na stvaranju preduvjeta za razvoj gospodarstva, uređuje se poduzetnička zona Sječine - faza II, dio parcela već je prodan, rješava se dokumentacija za izgradnju objekata. Grad je, poručio je gradonačelnik, snažan partner gospodarstvenicima i svima je na usluzi.

slavonija...zupanja...23.08.2024.kulturni centar ivana hermana; povodom dana grada odrzana svecana sjednica gradskog vijeca i dodjela javnih priznanja zasluznima; na fotki - damir juzbasic, gradonacelnik zupanje;foto Gordan Panić

Damir Juzbasic, gradonacelnik Županje

Gordan Panić

Mjere pomoći

Velika se pozornost poklanja kulturi i obogaćivanju kulturnog života, društvenoj nadogradnji, razvoju sporta i otvaranju novih mogućnosti za djecu i mlade. Tu su i brojne udruge koje su bogatstvo grada, a svima njima zajednička je velika i nesebična ljubav koju ulažu u ono što rade. U prošloj je godini za kulturu izdvojeno 780.205 eura, a za 2024. taj je iznos 978.367 eura. Juzbašić ne krije zadovoljstvo županjskim manifestacijama, festivalima, brojnim događanjima, a vjeruje da su zadovoljni i građani, zbog kojih se sve to i radi. Posebno je istaknuo ovogodišnje Šokačko sijelo koje je nadmašilo sva očekivanja. Brojne su i demografske mjere, počevši od rodiljnih naknada - 800 eura za prvo dijete, 1000 za drugo i 3500 eura za treće dijete. Svakom je djetetu osigurano mjesto u vrtiću, Grad pomaže i učenicima u opremanju za školsku godinu, nagrađuje najbolje đake, a svi studenti imaju pravo na gradsku stipendiju. Građane su oslobodili plaćanja dimnjačarskih usluga i parkiranja. A Županjci plaćaju i najnižu cijenu odvoza otpada u Hrvatskoj. Gradski čelnici, gradonačelnik i njegov zamjenik Petar Buljević, nisu zaboravili ni na svoje zaslužne sugrađane i Grad će im svima, poručuju, na prikladan način odati počast i zahvaliti. Nakon imenovanja gradske šetnice po uglednom liječniku dr. Zlatku Krtaliću, prošlog je tjedna i poznati županjski umjetnik, prof. Ivan Herman, dobio "svoj" Kulturni centar.

U Ulici Veliki kraj, centar Županje, kolovoz 2024.snimila Marija Lešić Omerović
Marija Lešić Omerović

Ponosno pokazujući svoj županjski, šokački inat, gradonačelnik Juzbašić uvijek nastoji, u svim prigodama, a to je učinio i na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, poručiti Županjcima da su jaki, da su najbolji, a Dan grada čestitao im je uz poruku: "Budimo realni i tražimo nemoguće!" 

 Gradonačelnik Županje Damir Juzbašić, kolovoz 2024.snimila Marija Lešić Omerović

Gradonačelnik Županje Damir Juzbašić