slavonija...zupanja...23.08.2024.kulturni centar ivana hermana; povodom dana grada odrzana svecana sjednica gradskog vijeca i dodjela javnih priznanja zasluznima;foto Gordan Panić

Kulturni centar Ivana Hermana

Gordan Panić
23.8.2024., 16:55
ZAHVALA GRADA ZASLUŽNOME SUGRAĐANINU

Zgrada županjskog kina Mladost postala je Kulturni centar Ivana Hermana

Na prigodnoj je svečanosti u povodu proslave Dana grada zgrada kina Mladost u Županji u petak prijepodne ponijela naziv Kulturni centar Ivana Hermana - velikog umjetnika, akademskog slikara, profesora, publiciste i humoriste, autora županjskog grba, spomenika prvoj nogometnoj lopti i prvog igranja tenisa u Hrvatskoj… U narodu poznatiji kao "Frola traktorista", uredio je i vodio oko 1500 radijskih emisija, bio je jedan od začetnika Šokačkog sijela i nositelj mnogih nagrada i priznanja.

Gradonačelnik Damir Juzbašić kazao je kako je ovo, nakon imenovanja šetnice po uglednom županjskom liječniku dr. Zlatku Krtaliću, nastavak odavanja počasti i zahvale Grada svojim zaslužnim i znamenitim sugrađanima za sve što su ostavili u nasljeđe, trajno se ugradivši u njezinu povijest. A vodit će se računa, poručio je, da nitko od njih ne ostane zaboravljen. "Kada dajemo pijetet, neka bude pravo županjski, onako kako mi to znamo. Puno je još zaslužnih Županjaca, i sigurno ćemo u budućnosti i njima na sličan način to učiniti", poručio je.

Izložba prof. Ivana Hermana, kolovoz 2024.snimila Marija Lešić Omerović

Izložba prof. Ivana Hermana

Marija Lešić Omerović

Državna tajnica u Ministarstvu kulture i medija Dražena Vrselja ustvrdila je da joj je čast nazočiti obilježavanju ostavštine velikoga čovjeka koji je duboko oblikovao identitet i duh Županje i odati mu počast. "Doprinosom umjetnosti, obrazovanju, kulturi ostavio velik i neizbrisiv trag. Bio je više od umjetnika – vizionar, humorist, učitelj…", kazala je.

Članovi obitelji pokojnoga prof. Hermana, kćerka Sanja i unuci Matej i Juraj, skupa su s državnom tajnicom otkrili njegovu bistu - rad akademskog kipara Ante Jurkića. Budući da se, kako je pojasnio autorov sin Luka Jurkić, radi o kolegi umjetniku slikaru, pri njenoj je izradi htio izbjeći standardni prikaz i htio ga je prikazati kao mislioca i sanjara, i pri tome zadržati njegov karakter.

Obitelj profesora Ivana Hermana

Obitelj profesora Ivana Hermana

Marija Lešić Omerović

Unuk prof. Hermana Juraj Žeravica zahvalio je svima, posebice gradonačelniku Juzbašiću i njegovom zamjeniku Petru Buljeviću, koji su sve i inicirali. Kazao je kako je njegov djed obilježio dvoranu kina Mladost svojim djelima, kroz sva Šokačka sijela i događanja koja su bila ondje, a sada je taj prostor obilježen i njegovim likom. U predvorju dvorane otvorena je i izložba slika prof. Hermana "24 godine poslije", o kojoj je govorila prof. Magdalena Lončarević.

A u tom prostoru, s pomoću interaktivnih touch ekrana, posjetitelji se mogu upoznati s biografijom, radom i djelom, s bogatim umjetničkim opusom tog znamenitog i svestranog Županjca, koji je svojom ostavštinom zadužio grad.

slavonija...zupanja...23.08.2024.kulturni centar ivana hermana; povodom dana grada odrzana svecana sjednica gradskog vijeca i dodjela javnih priznanja zasluznima;foto Gordan Panić
Gordan Panić