Autobusni kolodovor Županja, kolovoz 2024.snimila Marija Lešić Omerović
Marija Lešić Omerović
22.8.2024., 07:30
MIGRACIJE U NAJISTOČNIJOJ ŽUPANIJI

Lani se doselilo 2418 osoba, odselile se 3124

Najveći negativan saldo ukupne migracije stanovništva u 2023. ima VSŽ, u pet godina županija je ostala bez 4323 stanovnika

Vukovarsko-srijemska županija u prošloj je godini imala najveći negativan saldo ukupne migracije stanovništva – pokazali su nedavno objavljeni podatci Državnog zavoda za statistiku o vanjskoj i unutarnjoj migraciji stanovništva Republike Hrvatske u 2023. Riječ je o razlici između ukupnog broja doseljenih iz drugih županija i inozemstva te ukupnog broja odseljenih u drugu županiju i izvan Hrvatske. Godišnja statistička istraživanja o unutarnjoj i vanjskoj migraciji stanovništva RH provode se na temelju podataka koji se prikupljaju u Ministarstvu unutarnjih poslova. U odnosu prema doseljenima, broj odseljenih u 2023. godini u Vukovarsko-srijemskoj županiji veći je za 706 osoba. Prate ju Požeško-slavonska županija s minusom od 612 osoba, a treće mjesto negativne ljestvice drži Osječko-baranjska županija, u kojoj se lani odselila 531 osoba više nego li ih se doselilo na to područje.

Nastavljeni odlasci

U najistočniju hrvatsku županiju lani se doselilo ukupno 2418 osoba, od toga njih 773 iz drugih županija i 1645 osoba iz inozemstva. U istom se razdoblju odselilo 3124 osoba - 1266 u druge županije, a 1858 odlučilo je otići u inozemstvo. Računica pokazuje da je saldo ukupne migracije negativan - minus 706. Iz Državnog zavoda za statistiku navode i to da je Vukovarsko-srijemska županija u prošloj godini imala najveći negativan saldo i kada je riječ o migracijama među županijama, brojke pokazuju pad od 493 osobe.

Mnogi i dalje pakuju kofere - autobusni kolodovor Županja, kolovoz 2024.snimila Marija Lešić Omerović

Mnogi i dalje pakuju kofere

Marija Lešić Omerović

U posljednjih pet godina, od 2019. do 2023., prema objavljenim podatcima, iz najistočnije županije odselilo se ukupno 10.638 osoba, a doselilo ih se 6315, što govori da je ostala bez 4323 stanovnika. Hoće li se negativan saldo migracije stanovništva nastaviti i u ovoj godini, ostaje vidjeti, no sudeći prema pokazateljima, trend odlaska s krajnjeg istoka Hrvatske nije zaustavljen. Prema podatcima koje su Glasu Slavonije dostavili iz PU-a vukovarsko-srijemske, u prvih sedam mjeseci ove godine na tom su području zaprimljene i riješene ukupno 1203 prijave privremenog odlaska građana izvan Republike Hrvatske. Prednjači Policijska postaja Vinkovci s 432 prijave, u Postaji granične policije Županja bilo ih je 231, u Policijskoj postaji Vukovar 184. Slijede potom postaje Vrbanja (164), Otok (119), Ilok (39) i Tovarnik (34).

NAGODINU U SRPNJU PODATCI ZA 2024.

Koliko se ljudi u ovoj godini doista doselilo u Vukovarsko-srijemsku županiju i koliko ih se odselilo s toga područja znat će se nagodinu u srpnju, kada Državni zavod za statistiku završi istraživanje. Podatke dobivene od Ministarstva unutarnjih poslova o migracijama razradit će po strukturi, klasificirati ih na unutargradske odnosno općinske i unutaržupanijske, međužupanijske i vanjske migracije. Rezultati istraživanja pokazat će nastavlja li se u VSŽ-u negativan migracijski saldo ili će, nakon dugo godina, možda ipak doći do preokreta.

Nove adrese

Tijekom prvih sedam mjeseci ove godine za 115 osoba odjavljeno je prebivalište po službenoj dužnosti, a više od polovine toga broja odnosi se na vinkovačke područje. Naime, rješenja o odjavi prebivališta, sukladno članku 12. Zakona o prebivalištu, donose se kada se terenskom provjerom utvrdi da konkretna osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili nadležnu policijsku postaju o tome obavijeste tijela javne vlasti te druge pravne ili fizičke osobe. Odjava prebivališta ne znači gubitak hrvatskog državljanstva niti utječe na pitanje vlasništva nad nekretninama. U razdoblju od 1. siječnja do 31. srpnja ove godine na području PU-a vukovarsko-srijemske 3641 osoba prijavila je prebivalište. U PP-u Vinkovci bilo ih je 1429, Vukovaru 935, u Postaji granične policije Županja to je učinilo 530 osoba, dok su u policijskoj postaji Otok prijavljena 282 nova prebivališta, u Vrbanji 216, Iloku 170 i Tovarniku 79. Navedene brojke odnose se na unutaržupanijske migracije, odnosno preseljenja unutar i između gradova i općina Vukovarsko-srijemske županije, na promjene mjesta stanovanja, doseljavanje iz drugih županija i iz inozemstva, odnosno na svaku promjenu i prijavu prebivališta na tom području. U istom je razdoblju 3236 osoba prijavilo boravište na adresama gdje će privremeno boraviti.

U ukupnom su broju doseljenih i odseljenih osoba i stranci u okviru izdanih dozvola za boravak i rad. n