Ivan Leutar Iva županjska je legendaustupljena fotografija

Ivan Leutar Iva županjska je legenda

ustupljena fotografija
VELIKA ROKERSKA FEŠTA

1. Rock-memorijal Ivan Leutar Iva “Veliki koncert za Ivu malog”

ŽUPANJA

U petak (23. kolovoza) svi će putovi voditi na gradsko izletište Poloji u Županji, gdje će se u okviru 18. Motosusreta, od 20 sati, održati 1. Rock-memorijal Ivan Leutar Iva “Veliki koncert za Ivu malog”. Organizatori tog događaja, koji bi u gradu na Savi trebao postati tradicija, jesu Motoklub Županja i “Rock-club Leutar” (RCL). Njegovi su prijatelji u dogovoru s obitelji, koja je podržala ovu hvalevrijednu inicijativu, spojili sve ono što je Iva mali, kako su ga u mladosti zvali, volio i u čemu je uživao. Županjac Ivan Leutar Iva još je za života postao urbana legenda - markantan, samouvjeren, s neiscrpnom energijom i rječitošću, spretan i uporan - nigdje nije ostao nezapažen... Uz obitelj, najveće su mu ljubavi bili motori, automobili i rock-glazba. Bio je veliki roker, bajker i nadasve veliki čovjek, heroj Domovinskog rata, pripadnik legendarnih postrojbi s Trpinjske ceste – Žutih mrava i Pustinjskih štakora.

Ivan Leutar Ivaustupljena fotografija

Ivan Leutar Iva

ustupljena fotografija

Preminuo je u veljači ove godine u 63. godini života. Memorijal će u Županji okupiti njegove brojne prijatelje, poznanike, posjetitelje sa svih strana Hrvatske i inozemstva koji će mu kroz glazbu i druženje odati počast kao čovjeku i glazbeniku. Nastupit će Divlje u srcu, Doktor Oga & Off Side, Emil Groove Band, Fruštuk, Hard Time, Iznad 0,5, Kalvarija ex Galdaria, Kraljevi raga i Sluge pokorne. Svirat će u čast čovjeku i prijatelju koji je toliko volio rock’n’ roll i jednom od rijetkih koji ga je većinu svog života iskreno i živio. Istinski ljubitelji garage-rocka, ponosno ističu u RCL Teamu, i danas u svojim kolekcijama imaju njegove tri demo-snimke nastale prije negoli će palice za bubnjeve poslati u privremenu mirovinu i zadužiti kalašnjikov. Bubnjeve je počeo svirati vrlo rano, jer je njegov stariji brat Marinko zvani Moljac bio bubnjar u lokalnom bendu. Zajedno s Brankom Dujićem Dujom, Brankom Lovrićem i Emilom Krnjićem formirao je svoj prvi band koji su nazvali “Četvrti kolosijek”.

Ivan Leutar Ivaustupljena fotografija

Ivan Leutar Iva

ustupljena fotografija

Sa 16 godina počeli su svirati po društvenim domovima u selima županjskog atara i oraške Posavine. Kada je osamdesetih godina u Zagrebu njegov veliki prijatelj Emil Krnjić s Massimom Savićem stvarao bend, zvali su ga da se priključi kao bubnjar, ali Iva se nije htio preseliti u Zagreb, ostao je u Županji. Poslije rata u Županji je otvorio kultno mjesto “Rock-club Leutar” u kojem su svirali i družili se mnogi bendovi i glazbenici. Generacije Županjaca, Vinkovčana, Brođana, Osječana i drugih gostiju i danas se rado sjećaju tih vremena i tog osebujnog rock-kluba, kakav je bio i Iva. U tom je vremenu nastao njegov, nažalost nedovršen, album pod nazivom “Ivan grozni i Sluge pokorne”. Zajedno s prijateljima glazbenicima Vestom, Žižom, Kamenim, Banijem, Emilom i Grgom, snimio je tri pjesme - “Narodnjak”, “Doktor za batine” i “Bitanga”, upakirane u čvrsti rokerski zvuk uz primjese harmonike, funkyja, rapa i drugih naizgled nespojivih glazbenih stilova, kojima na duhovit način opisuje društvene anomalije i tužnu zbilju u kojoj živimo. Ubrzo su postale gotovo antologijske i danas se vrlo rado slušaju i pjevaju na zabavama. Mogu se pronaći na YouTube platformi, a zasvirat će se i na Memorijalu na Polojima.