Moderatorica Lea Marija Kobaš, Blanka Kobaš i Ivica Vidovićsnimila Marija Lešić Omerović

Moderatorica Lea Marija Kobaš, Blanka Kobaš i autor fotomonografije Ivica Vidović

Marija Lešić Omerović
10.8.2024., 16:26
NA SPOMEN STADIONU PRVE NOGOMETNE LOPTE

Predstavljena fotomonografija o 10 godina ženskog nogometa u Županji

U ženskim sekcijama NK-a Graničar je oko 80 djevojaka raznih dobnih skupina, podijeljenih u pet kategorija

ŽUPANJA

Na Spomen stadionu prve nogometne lopte u Županji predstavljena je fotomonografija pod nazivom Nogometni klub „Graničar“ Županja Sekcije ženskog nogometa 2013.-2023. autora Ivice Vidovića, koju je priredio uz potporu Gradske knjižnice i Grada Županje. Vidović, inače voditelj ženskog nogometa u tome klubu i trener pionirki,  ističe da je deset godina postojanja jedan mali jubilej, ali da deset godina nogometa nije svakodnevica u ženskom sportu, posebno u manjim sredinama.

Autor fotomonografije Ivica Vidović

Autor fotomonografije Ivica Vidović

Marija Lešić Omerović

„Ženski je nogomet kroz godine prolazio kroz razne faze, od percepcije da nogomet nije ženski sport, pa do toga da naš mali klub ima reprezentativke u mlađim dobnim kategorijama“, kazao je. Osvrnuvši se na proteklih 10 godina i ostvarene rezultate, ponosno je  ustvrdio da je ženski nogomet u gradu na Savi iz godine u godinu imao uzlaznu putanju. O tome najbolje svjedoče tekstovi i brojne fotografije na gotovo 200 stranica monografije, koji kronološki prikazuju njegov napredak i razvoj, značajnije uspjehe, sjećanja na nekoliko ostvarenih velikih rezultata, ali i na pojedine utakmice neobičnog tijeka i ishoda.

OBITELJSKO OZRAČJE U KLUBU

Članica Izvršnog odbora i predstavnica ženskog nogometa u NK-u Graničar, Blanka Kobaš, kazala je da klub broji oko 80 djevojaka raznih dobnih skupina, podijeljenih u pet kategorija. Pionirke i kadetkinje igraju u prvoj ženskoj hrvatskoj nogometnoj ligi - imaju niz osvojenih medalja, turnira, a sve to, naglasila je, uz veliku podršku Uprave kluba, Grada, Županije, Sportske zajednice, sponzora i roditelja, koji su, podvukla je, vrlo važna karika u ovoj cijeloj priči.

Nogometašice uoči predstavljanja fotomonografijesnimila Marija Lešić Omerović
Marija Lešić Omerović

Svima je zahvalila na velikoj potpori i razumijevanju. Posebno je istaknula i pohvalila djevojke, njihovu povezanost i sve ono što su proteklih godina utkale u razvoj, napredak i afirmaciju ženskog nogometa u Županji, na što su, naglasila je, svi vrlo ponosni. Klub im je, poručuju nogometašice, velika obitelj kroz koju proživljavaju jednu lijepu nogometnu priču, a zajedništvo je njihov najjači adut. Svaka utakmica, svaki odlazak na gostovanje, novo je iskustvo koje ih izgrađuje i kao osobe i kao sportaše.

Male županjske nogometašice na promociji fotomonografije, kolovoz 2024.snimila Marija Lešić Omerović

Male županjske nogometašice na promociji fotomonografije

Marija Lešić Omerović

A upravo će se, dodala je Kobaš, prelistavajući fotomonografiju prisjećati svih lijepih proživljenih trenutaka. Ponekad je, napominje, tu bilo i suza i razočarenja, ali sve je to sastavni dio sporta i života.  

FOTOMONOGRAFIJA ZAHVALA JE SVIMA

Autor Ivica Vidović posebno je pohvalio jako dobre međuljudske odnose u klubu, marljivost, rad, trud, disciplinu, međusobno poštovanje i uvažavanje i susretljivost…“Postoji trenerska uzrečica: Preko tjedna skupljaš bodove, a nedjeljom dođeš po njih. Tako je bilo i u ovih 10 godina.

Fotomonografija o ženskom nogometu, snimila Marija Lešić Omerović
Marija Lešić Omerović

Ova je fotomonografija sublimacija toga svega i velika zahvala svima“, kazao je i pozvao zainteresirane da im se pridruže, poručivši da su svi dobrodošli. Uz poštivanje istinskih i zacrtanih vrijednosti, djevojčicama i djevojkama klub nudi kvalitetan rad, razvoj i izgradnju. A one svojim radom, trudom i upornošću, uz neizostavan talent, ruše predrasude da je nogomet pravi muški sport. U tom će se smjeru, uvjeren je, nastaviti i dalje.

PONOS GRADA ŽUPANJE

Čestitajući autoru fotomografije, NK-u Graničar i svima koji su dali svoj doprinos u njegovu osnutku i razvoju, zamjenik gradonačelnika Petar Buljević poručio je da je ženski nogomet u Županji - kolijevci prvog igranja nogometa u Republici Hrvatskoj – ponos Grada i Vukovarsko-srijemske županije. Kazao je da će Grad uvijek stajati uz njih i nadalje podupirati njihov rad.

Na predstavljanju fotomonografije, kolovoz 2024.snimila Marija Lešić Omerović
Marija Lešić Omerović

A ova sadržajno bogata i vrijedna fotomonografija o županjskim nogometašicama ostaje trajni svjedok vremena za buduće generacije i  zasigurno će biti i velika motivacija novim djevojčicama i djevojkama da se im se priključe i postanu dio ženske nogometne obitelji u svome gradu.