Odlagalište uz kapelicu, kapelica sv. Ivana Nepomuka, Beli Manastir

Odlagalište uz kapelicu, kapelica sv. Ivana Nepomuka, Beli Manastir

Ivica Getto
23.7.2024., 19:18
GRAĐANI OGORČENI

Šutu odbacuju i u blizini kapelice sv. Ivana Nepomuka

Beli Manastir već se niz godina bori sa sanacijom divljih odlagališta, u što je uloženo mnogo novca

 

BELI MANASTIR

Grad Beli Manastir poodavno je krenuo u borbu s divljim odlagalištima otpada na gradskoj periferiji, koja su godinama nicala kao gljive poslije kiše.

Sve je dodatno intenzivirano prije otprilike dvije godine. Podsjetimo, sudeći po iznosima odobrenima za sanaciju, riječ je bila o prilično ozbiljnom projektu. Osječka tvrtka Kopko, između ostaloga, sanirala je divlja odlagališta na brdu iznad gradskih bazena, na području iza Ulice Josipa Pančića te na poljoprivrednom zemljištu izvan prigradskog naselja Branjina Vrha. Nakon njih, na red su došla još dva odlagališta. Paralelno sa sanacijom, u to je vrijeme na lokaciji iznad Gradskih bazena postavljen videonadzor s fotoćelijom i mogućnošću bežičnog spajanja s ovlaštenom osobom. Bilo je to najveće divlje odlagalište u jedinom baranjskom gradu i njegovoj okolici, a procjenjivalo se kako je tamo bilo približno 2000 prostornih metara različitog miješanog otpada. Zbog neodgovornih pojedinaca, u gradu se stvaraju nova divlja odlagališta. Ovoga je puta riječ o prostoru nekoliko desetaka metara udaljenom od kapelice sv. Ivana Nepomuka. Na relativno skrivenom mjestu, u podnožju brežuljka ispod kapelice, odbačen je građevinski materijal i drugi otpad. Dogodilo se to nedavno.

Odlagalište uz kapelicu

Odlagalište uz kapelicu

Ivica Getto

- U pola bijelog dana iz prikolice se izbacuje šuta! Nije to sve. Par metara dalje izbačen je kom, a za koji dan tko zna što se sve tamo neće naći. Ne možemo shvatiti da to netko čini - žale se malobrojni stanovnici toga dijela grada koji žive u produžetku Popovačke ulice, iz koje se prtenim putovima može doći u Popovac ili Branjin Vrh. Upozoravaju na još nekoliko čudnih stvari, među kojima i ograđene prometne znakove uz spomenutu makadamsku cestu. O svemu su, kažu, izvijestili nadležne u belomanastirskoj gradskoj upravi.

Jedan od najstarijih sakralnih objekata

Potencijalno divlje odlagalište niče na samo nekoliko metara od kapelice sv. Ivana Nepomuka. Neki izvori kažu da je kapelica jedna od najstarijih belomanastirskih građevina, podignuta 1781. godine od tvrdog materijala na mjestu stare drvene kapele. Izgradio ju je Petar Čakanji, tadašnji župnik Župe Branjin Vrh. Uništena je i devastirana krajem Drugoga svjetskog rata. Župnici Župe Beli Manastir, na čelu s pokojnim don Ivanom Koščakom, započeli su njezinu obnovu prije 20-ak godina po uzoru na fotografiju s početka prošlog stoljeća. Obnovljeni su njezini temelji i pročelje, a radovi su završili 2005. godine. U njezinoj su okolici dvije klupe, a okolno je zemljište u državnom vlasništvu.

Iz resornog gradskog odjela potvrđuju da je prijava zaprimljena, naglašavajući kako je sve u postupku. Dodaju kako je velika većina divljih odlagališta na području Belog Manastira i prigradskih naselja sanirana, pozivajući građane da prijave eventualno nastajanje novih. Važno je istaknuti i dobru suradnju Grada s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je u samo posljednje tri godine odobrio dva velika projekta sanacije divljih odlagališta. Planom uklanjanja otpada odbačenog u okoliš na području grada utvrđeno je tada saniranje približno 10.000 četvornih metara na tri lokacije. n