OSIJEK- 24.06.2020., Područni ured Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, akcija nadzora korištenja parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom prometne policije PU Osječko-baranjske.Foto: Andrea Ilakovac
ANDREA ILAKOVAC
5.10.2024., 10:54
RUTINSKA KONTROLA

Vozači oprez! Kreće kontrola parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom

Policija će u narednom periodu kontrolirati parkiranje na posebno obilježenim mjestima za vozila kojima se koriste osobe s invaliditetom.

Parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališna mjesta koja su za tu svrhu posebno obilježena se do 15. studenoga 2023. godine definirao čl.40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Međutim, bitno je ponovno istaknuti da je došlo do promjene zakonskog okvira, koji regulira parkiranje na mjestima za invalide ali i ostale povlastice u prometu, jer se od 15. studenoga 2023. godine primjenjuje Zakon o povlasticama u prometu.

Zakon o povlasticama u prometu u čl. 8. propisuje:

''Osobe s invaliditetom s 80 % ili više postotaka tjelesnog oštećenja odnosno osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 60 % ili više, odnosno vozila udruga osoba s invaliditetom ostvaruju pravo na izdavanje Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom.

Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom javna je isprava koja omogućava pravo na parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališno mjesto koje je za tu svrhu posebno obilježeno, a označava se simbolom znaka pristupačnosti.

Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom vrijedi samo kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom iz stavka 1. ovoga članka ili se ta osoba nalazi u vozilu.

Pravila korištenja parkirališnih mjesta koja su obilježena znakom pristupačnosti, kao i korištenje ostalih parkirališnih mjesta od strane osoba s invaliditetom uređuju jedinice lokalne samouprave na svom području.''

U vezi navedenog, novčanom kaznom u iznosu od 300 do 1.000 eura može se kazniti za prekršaj osoba koja svoju Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom ustupi drugoj osobi na korištenje te se može oduzimanjem Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom privremeno onemogućiti njezino korištenje u trajanju od jednog mjeseca do dvije godine.

Tu je bitno istaknuti da su svi korisnici nacionalnog znaka pristupačnosti mogli ga koristiti do 15. svibnja 2024. godine, a nakon toga datuma sukladno čl. 23. Zakona o povlasticama u prometu nacionalni znak pristupačnosti ne omogućava pravo parkiranja na mjesta rezervirana na mjestima namijenjenim za vozila invalida, već je za tu povlasticu potrebno imati Europsku parkirališnu kartu.

Akcije policije usmjerene na nepropisno parkiranje na mjestima za invalide

Slijedom toga, tijekom narednog razdoblja policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske provesti će ciljane aktivnosti u nadzoru prometa s ciljem suzbijanja prekršaja nepropisnog parkiranja vozila na posebno određenim parkirališnim mjestima, a čiji vozači nisu korisnici ovih prava i sprječavanja zlouporaba parkirališne karte.