Priprema utrke
Ustupljena fotografija
26.9.2024., 07:42
UTRKA “FIND ME 2024”

Zajedno do 2374 km, jedan za svako dijete nestalo u Hrvatskoj

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, uz pokroviteljstvo Grada Osijeka, organizira utrku "Find Me 2024", koja će se održati u nedjelju na lijevoj obali Drave, s početkom u 10 sati, radi podizanja svijesti o problemu nestanka djece, a svi sudionici pozvani su da zajedničkim snagama simbolično pretrče, prohodaju, prijeđu 2374 kilometra – jedan za svaki nestanak djeteta prijavljen prošle godine u Hrvatskoj.

Prema podatcima MUP-a, u 2023. zabilježeno je 368 udaljenja djece iz obiteljskog doma. Većinom se udaljuju djeca starija od 14 godina (295), no zabrinjava i velik broj udaljavanja djece mlađe dobi (73). Također zabrinjava podatak da je u 15 slučajeva tijekom bijega nad djetetom počinjeno kazneno djelo, i to u pet slučaja seksualni delikti.

Priprema utrke
Ustupljeno

Velik interes

Protekle je godine bijegova iz ustanova bilo 2006, što je povećanje za 67,4 % u odnosu prema prethodnoj godini. Ukupno su zabilježena 2374 nestanaka djece. Cilj je utrke skrenuti pozornost građana i javnosti na nestanke djece iz obiteljskog doma i ustanova te osvijestiti uzroke nestanka u različitim okolnostima. Također, želja je upozoriti na koji način obitelji i bližnji nestale djece mogu potražiti pomoć i podršku Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u tim situacijama.

Na utrci su dobrodošli svi građani, bez obzira na dob i razinu fizičke kondicije - od najmlađih do najstarijih. Prijave su moguće na online-obrascu i na mjestu događaja na dan utrke od 8.30 sati, a interes za sudjelovanje je velik, ističu organizatori. "Ove godine pripremamo raznovrstan i zabavan program prilagođen svim dobima. Nakon završetka utrke želimo da se djeca i roditelji, veliki i mali Osječani zabave na atraktivnim napuhancima i u igrama na otvorenom, da izraze svoju kreativnost u oslikavanju platna, da sudjeluju u olimpijadi starih športova koju ćemo organizirati uz podršku Unikoma i da posljednju nedjelju u rujnu provedu aktivno u okruženju svojih najmilijih. Veselimo se svemu, jer već sad bilježimo više od 200 prijava!" kažu organizatori iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, koji su i ove godine pripremili majice i vrećice iznenađenja s osvježenjima za sudionike, ovaj put u većem broju nego prošle godine.

- Prošle godine ostali smo zatečeni brojem ljudi koji se odazvao. To nam je ove godine bio veliki motivator da obogatimo program i pripremimo veći broj vrećica iznenađenja. Ne želimo nikoga iznevjeriti i veselimo se svakome tko s nama želi dizati svijest o problematici nestale djece - dodaju iz organizacije koja je voditelj Nacionalnog pozivnog centra za nestalu djecu, na broj 116 000.

Anonimna anketa

Uoči događaja Centar poziva sve na sudjelovanje u anonimnoj anketi koja je osmišljena kako bi se prikupile informacije o svjesnosti i iskustvima građana u vezi s radom Pozivnog centra za nestalu djecu i linijom 116 000. Anketa je dio šire inicijative za poboljšanje usluga i podrške koje Centar pruža obiteljima suočenima s problemom nestanaka djece.

Cilj utrke “Find Me 2024” nije samo promicanje rekreacije nego i jačanje svijesti o problemu nestanaka djece iz obiteljskih domova i ustanova te o uzrocima i posljedicama tih nestanaka. Česti uzrok tih nestanaka su svojevoljno udaljavanje iz ustanove ili obiteljskog doma, u čijoj su pozadini nerijetko nasilje u obitelji i obiteljski problemi, nezadovoljavajući školski uspjeh, ljubavni problemi, ovisnosti i slično. Organizatori očekuju još veći broj sudionika nego prošle godine.