Osijek, 19. 09. 2024., Županijska 4, sjednica Gradskog vijeća; Ivan Radić; Dragan Vulin; Jasenka CrnkovićSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
19.9.2024., 18:02
POLITIČKE TENZIJE NA GRADSKOM VIJEĆU

Gradonačelnik Radić odlučno: Osijek je sve samo ne grad slučaj

Marijaševićevo pitanje Radić naziva pokušajem jeftinog politiziranja

Grad Osijek ide krupnim koracima naprijed, a to dokazuju svi podatci, od rekordno visoke zaposlenosti i rekordno niske nezaposlenosti do otvaranja prve koncertne dvorane. Uskoro ćemo promenadom spojiti Gornji i Donji grad, otvaramo čak pet vrtića, a do kraja mandata bit će ih osam... Možemo biti ponosni na smjer kojim Osijek ide.

Sve to, pa i više, poručio je na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Ivan Radić u odgovoru na vijećničko pitanje SDP-ova Vjerana Marijaševića, koji je tijekom aktualnog sata iz naftalina ponovno izvukao staru kovanicu o Osijeku - "grad slučaj".

- Jesu li nedavni požari, šokantan slučaj ginekologa KBC-a te naposljetku na nacionalnoj televiziji iznesene optužbe radnika protiv GPP-a ponovno Osijek doveli na loš glas - pitao se Marijašević prozivajući za sve to gradonačelnika Radića.

Osijek, 19. 09. 2024., Županijska 4, sjednica Gradskog vijeća; Tihomir FlorijančićSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

No prvo mu je replicirao Tihomir Florijančić, predsjednik Gradskog vijeća. Upozorio je Marijaševića da u ovom sazivu Vijeća, kako je rekao, ne bi trebalo biti mjesta za one koji Osijek neopravdano proglašavaju gradom slučajem. "Zloupotrijebili ste ovu govornicu, neću to više dopustiti", odlučan je bio Florijančić. U sličnom je tonu nastavio i gradonačelnik, koji je rekao kako je to pokušaj politizacije događaja za koje Grad nije nadležan.

- Požari su se dogodili u privatnim tvrtkama, no Grad je učinio sve što je mogao. Stožer civilne zaštite i naši vatrogasci učinili su sve kako bi se ti požari ugasili. Spomenut je i liječnik koji je nepravomoćno osuđen, ni to nije u nadležnosti Grada, iako to apsolutno osuđujemo - poručio je Radić.

Osijek, 19. 09. 2024., Županijska 4, sjednica Gradskog vijeća; Legetin; Ricl; Sobol (u drugom su redu) - nakon raskola ostali sjediti u istom redu, ali s razmakomSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Istaknuo je, između ostalog, kako je Osijek povukao najviše europskih sredstava u RH, te nije digao cijenu ni jednoj komunalnoj usluzi. "Ukinuli smo prirez, a nismo ga nadomjestili povećanjem stope na dohodak, čime smo svim građanima omogućili veće plaće", dodao je. Nije HDZ-ov gradonačelnik propustio ni dodatno "bocnuti" šefa gradskog SDP-a osvrnuvši se na izbore u toj stranci. "Počeli ste jefitno politizirati, to vam neće dobro završiti. Možda je panika što je jedan kandidat pobijedio u Osijeku, a drugi na nacionalnoj razini, pa sad ne znate gdje biste se svrstali", rekao je tijekom rasprave.

Osim toga, vijećnici Antonio Sobol i Petar Kopunović Legetin potvrdili su kako nisu više članovi Domovinskog pokreta te da nastavljaju djelovati kao nezavisni. Kako u DP-u nisu predložili zamjenu za Tomislava Bilandžića, koji je postao državni tajnik u MUP-u, Jesenka Ricl ostala je stranački usamljena, tako da je ugašen Klub zastupnika DP-a. Zanimljivo, nekadašnji su stranački kolege ostali sjediti zajedno, u istom redu, ali uz primjetniji razmak.

GPP: POJEDINCI SU KRŠILI PRAVILNIKE

Goran Pajnić, direktor GPP-a, novinarima je zasebno odgovorio vezano uz prilog u emisiji Provjereno, u kojemu su pojedini djelatnici iznijeli optužbe na račun tvrtke. Pajnić ističe kako se to odnosi na “pojedine slučajeve radnika, za koje su interne službe GPP-a utvrdile višekratno kršenje vrijedećih pravilnika, što je sve potkrijepljeno odgovarajućom dokumentacijom te su poduzete odgovarajuće mjere sankcioniranja”.

“Važno je naglasiti da velika većina zaposlenika GPP-a savjesno ispunjava svoje radne zadatke te pozitivno gleda na mjere koje poduzima Uprava u dogovoru s Gradom. Također, Uprava kontinuirano ulaže ne samo u materijalne resurse nego i u razvoj ljudskih potencijala. Tu je i najveće povećanje plaće u povijesti GPP-a, gdje su pojedina radna mjesta dobila povećanje više od 50 posto. Djelatnici GPP-a, vozači, danas su adekvatno plaćeni za svoj rad. Velika većina djelatnika naše tvrtke radi svoj posao odlično, ponosni smo na njih i ulažemo u njih. Trenutno se završava edukacija 20 novih vozača tramvaja, koji će do kraja godine početi raditi u GPP-u”, istaknuo je Pajnić.

Među zanimljivijim točkama bila je ona vezna uz (nove) izmjene koeficijenata za izračun plaća u gradskoj upravi.

- Kada sam 2021. godine preuzeo upravljanje Gradom, prosječna su netoprimanja u gradskoj upravi bila 1220 eura, ovim novim izmjenama rast će na 1686 eura. To je povećenje od 38 posto - izvijestio je Radić.

Vijeće je prihvatilo taj prijedlog podržavši ga s 21 glasom, uz jedan suzdržan, onaj Jesenke Ricl (DP).