Odrezane bankine kod vrtića i na Đakovštini
Ivan Alilović
29.8.2024., 19:13
RADOVI NA SVIM RAZINAMA

Bankine “odrezane” na dva mjesta zbog busa

Bankine su nestale na kružnom toku Đakovština, na izlazu iz Vinkovačke i kod dječjeg vrtića u Ulici Isidora Kršnjavoga

Osječki vozači i korisnici javnog prijevoza već su naviknuti na narančaste prometne znakove (smjerokaze), koji upućuju na alternativne prometnice zbog brojnih radova u gradu, koji se izvode već duže od godinu dana. Zbog dva velika projekta, rekonstrukcije tramvajske infrastrukture i projekta "Osijek 4", koji se odnosi na rekonstrukciju vodovodne i kanalizacijske mreže, "pola" je grada raskopano, novi se radovi otvaraju, stari zatvaraju, te je dovoljno samo tjedan ili dva izbivati iz Osijeka da bismo se po povratku suočili s novom prometnom regulacijom. Važno je stoga redovito pratiti objave medija o tim promjenama, kao i mrežne stranice GPP-a.

Uzrok posljednje od novih regulacija prometa radovi su u Gundulićevoj ulici, na dijelu između Rokove i Dubrovačke ulice, koja vrijedi od ponedjeljka, 26. kolovoza, zbog nastavka rekonstrukcije i izgradnje vodoopskrbne i kanalizacijske mreže. Ti radovi, najavljuju iz Vodovoda, trajat će, predvidljivo, do 6. prosinca ove godine.

Odrezane bankine kod vrtića i na Đakovštini
Ivan Alilović

Na tom je dijelu jedne od najprometnijih osječkih ulica na snazi privremena obustava prometa, te je nužan obilazak zone radova, osim za vozila stanara, hitnih i komunalnih služba te dostavnih vozila. Novi režim prometovanja određuju izvođači radova, Gravia d.o.o. i Osijek-Koteks d.d. Obilazni pravci ostaju kako su i najavljeni, pa su tako u smjeru istok - zapad to: Gundulićeva - Dubrovačka - Reisnerova - Kršnjavoga - Rokova - Gundulićeva ili Gundulićeva - Dubrovačka - Hebrangova - Rokova - Gundulićeva. U smjeru zapad - istok preporučeni su pravci: Gundulićeva - Rokova - Hebrangova - Dubrovačka - Gundulićeva ili Gundulićeva - Rokova - Kršnjavoga - Reisnerova - Dubrovačka - Gundulićeva.

Odrezane bankine kod vrtića i na Đakovštini
Ivan Alilović

Iz Vodovoda mole sve sudionike u prometu da radi nesmetanog izvođenja radova poštuju znakove privremene regulacije prometa i ne parkiraju vozila u zoni gradilišta, a mi smo u četvrtak prijepodne odlučili provjeriti kako se ondje odvija promet.

Iako nema većih zastoja, u Reisnerovoj ulici (od Krajne prema istoku) stvaraju se kolone na semaforu na raskrižju s Dubrovačkom ulicom. Kako je promet gust u oba smjera, dobro smo se načekali dok nam se nije pružila prilika da iz Našičke ulice (između Dubrovačke i Krajne) iziđemo na Reisnerovu.

LINIJA T1 – IZMJENA TRASE

Od subote, 31. kolovoza, zbog završetka nodernizacije tramvajske infrastrukture na dijelu dionice u Ulici Europske avenije uspostavlja se promet na tramvajskoj liniji T1 (voze autobusi): Zeleno polje – Višnjevac u oba smjera. S time u svezi, GPP će organizirati prijevoz putnika na navedenoj liniji prema sljedećem: smjer Višnjevac – Zeleno polje: iz Strossmayerove ulice linija nastavlja preko Trga A. Starčevića, zatim Kapucinskom i Europske avenije do novog izmještanja trase, desno Zagrebačkom, lijevo Vukovarskom, lijevo Trpimirovom, desno Hadrijanovom i dalje ustaljenom trasom.

Zbog ove je privremene prometne regulacije, pretpostavljamo zbog lakšeg kretanja GPP-ovih autobusa i drugih vozila slične veličine, uklonjen i otok na raskrižju Krajne ulice i Ulice Isidora Kršnjavoga. Ne znamo je li to tek privremeno rješenje, no držimo kako je svakako bolje od prijašnjeg, te bi valjalo razmisliti o tome da postane stalno, s obzirom na to da su zbog navedenog otoka vozači često prilikom skretanja "sjekli" crtu koja razdavaja dva prometna traka, osobito kada bi, dolazeći iz Krajne ulice, skretali ulijevo prema Vodovodu, što potencijalno može dovesti do vrlo opasnih situacija.

Odrezane bankine kod vrtića i na Đakovštini
Ivan Alilović

Sličan je otok djelomično uklonjen i na kružnom toku na Đakovštini kod izlaza/ulaza na Vinkovačku, pretpostavljamo također zbog lakšeg prilaska autobusa mjestu gdje se nalazi postaja.

Kada je riječ o autobusmom prometu, dodajmo da za sve tri autobusne linije: A1, A2 i A5 u odlasku iz Ulice Hrvatske Republike u smjeru zapada vrijedi ista trasa: lijevo Županijskom ulicom, desno Gundulićevom ulicom, preusmjerenje lijevo u Ul. sv. Ane, desno Reisnerovom ulicom, desno Krajnom ulicom do povratka na postojeće trase svake od linija. 

Odrezane bankine kod vrtića i na Đakovštini
Ivan Alilović
Odrezane bankine kod vrtića i na Đakovštini
Ivan Alilović
Odrezane bankine kod vrtića i na Đakovštini
Ivan Alilović