VIŠNJEVAC, BANA JELAČIĆA, SANACIJA, KOLOVOZ 2024.
GRAD OSIJEK
24.8.2024., 12:52
VIŠNJEVAC - SANACIJA CESTE KOJA JE "PROPALA"

Radić: Nalaz vještaka je pokazao kako je cesta neupotrebljiva, Grad će tražiti naknadu štete

U narednih nekoliko dana obavljat će se sanacija kolnika između dva kružna toka u glavnoj višnjevačkoj ulici, Josipa bana Jelačića, pa će se promet odvijati obilazno prema privremenoj regulaciji.

Riječ je o sanaciji "ceste koja je propala", u kojoj su u posljednjih godinu dana sve izraženija bila ulegnuča, mrežaste pukotine i kolotrazi. Cesta je dobila uporabnu dozvolu 2015. godine, pa se pojavila sumnja u upitnu kvalitetu izvedenih radova.

VIŠNJEVAC, BANA JELAČIĆA, SANACIJA, KOLOVOZ 2024.
GRAD OSIJEK

Stoga je početku ove sanacije nazočio gradonačelnik Ivan Radić, koji je podsjetio kako je Unikom, tvrtka koja za Grad Osijek obavlja poslove održavanja prometnica, naručila preliminarno istraživanje da se utvrdi razlog tome.

- Neovisni sudski vještak je utvrdio kako donji sloj nosive konstrukcije nije zadovoljavajući. Ugrađena kvaliteta kamena nije zadovoljavajuća zbog čega je nosivost ispod minimalnih vrijednosti. Sumarno, cesta je neupotrebljiva, potrebna je sanacija svih slojeva konstrukcije, jer nije rađeno prema projektno tehničkoj dokumentaciji. Sada se radi privremena sanacija ceste, asfaltirati ćemo cestu u vrijednosti od 20 tisuća eura. No pokrenuli smo nabavu za projektno tehničku dokumentaciju, nakon što ispoštujemo procedure, u potpunosti ćemo napraviti novu cestu, onakvu kakva je i trebala biti izrađena - izvijestio je Radić.

VIŠNJEVAC, BANA JELAČIĆA, SANACIJA, KOLOVOZ 2024.
GRAD OSIJEK

Nakon ovakvog nalaza Grad Osijek je u lipnju ove godine od Trgovačkog suda zatražio i osiguravanje dokaza.

- Zatražili smo da Trgovački sud osigura vještačenje po stalnim sudskim vještacima građevinske i geodetske struke. Kada dobijemo nalaze vještaka o tome ćemo obavijesti javnost. Ukoliko i ti rezultati budu istovjetni ovim preliminarnim, Grada Osijek će tražiti nadoknadu štetu, a naravno poduzeti i sve pravne korake protiv svih onih koji su sudjelovali u ovome. Ali jednako tako ćemo postupati i u drugim projektima u kojima se otkriju nepravilnosti kako bi štitili naš grad i sve naše građane - rekao je Radić.

VIŠNJEVAC, BANA JELAČIĆA, SANACIJA, KOLOVOZ 2024.
GRAD OSIJEK