PA/PIXSELL
20.8.2024., 07:10
NOVA TURISTIČKA RUTA

Tragom britanske krune: Što je to u Slavoniji i Baranji zadivilo i kraljeve

Sedam je ključnih točaka: kalvinska crkva u Retfali, konkatedrala sv. Petra i Pavla, Park Oscara Nemona, Tvrđa i Donji grad u Osijeku, Državna ergela u Đakovu i Iločki podrumi u Iloku

Britanski su prijestolonasljednici dva puta posjetili istok Hrvatske, a u srcu Slavonije, u Osijeku, nisu samo među prijateljima nego i među rodbinom. Šukundjed britanskoga kralja Charlesa III. rođen je i kršten upravo u Osijeku, a iz loze Franza von Tecka poteklo je pet britanskih kraljeva i kraljica. Dvoje će se vratiti u njegov rodni kraj i upoznati ljepote Slavonije i Baranje. Koliko ih se ovaj kraj dojmio, svjedoči i činjenica da je britansko veleposlanstvo organiziralo hrvatsku proslavu krunidbe kralja Charlesa III. upravo u Osijeku.

Osijek, 06. 05. 2023, Tvrdja Arheoloski muzej i Trg SV. Trojstva. Proslava u cast Krunidbe kralja Charlesa III. i kraljice Camille..snimio GOJKO MITIĆ

Proslava u čast Krunidbe kralja Charlesa III. i kraljice Camille

GOJKO MITIĆ

Sedam točaka

Kraljevske su spone bile povod za novu turističku rutu "Tragom britanske krune", koja posjetitelje vodi kroz Osijek, Đakovo, Baranju sve do Iloka. Prateći puteve kojima su svojedobno išli i članovi britanske kraljevske obitelji, nova ruta zapravo priča priču o povijesti, tradiciji i bogatstvu našega kraja. Sedam je ključnih točaka, i to pet u samome Osijeku - kalvinska crkva u Retfali, konkatedrala sv. Petra i Pavla, Park Oscara Nemona, Tvrđa i Donji grad, zatim Državna ergela u Đakovu i Iločki podrumi u Iloku.

Osijek, 11. 05. 2023, Hotel Osijek, press, Vinski mjesec OBZ, Tajana RoguljaSNIMIO BRUNO JOBST

Tajana Rogulja

BRUNO JOBST

- Uza sve atrakcije i brojne atribute koji krase Osijek, gotovo uvijek najsnažniji dojam ostave tople i ljubazni ljudi, koji su svojom gostoljubivošću oduševili i britanskog veleposlanika Simona Thomasa 6. svibnja 2023. Upravo taj osjećaj kad dođete u Osijek, da niste samo među prijateljima nego ste dio obitelji, koji je naglasio veleposlanik Thomas, htjeli smo osnažiti pričom "Tragom britanske krune". Uz postojeću avionsku liniju Osijek - London i uz dodatne prezentacije na inozemnim sajmovima, imamo priliku promovirati ovu poveznicu s kraljem kao dodatni motiv dolaska u našu destinaciju britanskim gostima, ali i svim zaljubljenicima u britansku krunu - kaže Tajana Rogulja, direktorica ureda Turističke zajednice grada Osijeka.

U vrijeme rođenja Franza von Tecka Osijek je bio jedno od najvećih vojnih sjedišta Habsburške Monarhije u ovom dijelu Europe i najveći grad u Hrvatskoj. Dječak je na svijet stigao 27. kolovoza 1837. u osječkom naselju Donji grad, a kršten je u baroknoj kalvinskoj crkvi u Retfali.

GOJKO MITIĆ

- Franz von Teck oženio se 1866. princezom Mary, s kojom je dobio četvero djece. Njihova kći Mary von Teck postala je, udajom za kralja Georga V., britanska kraljica, a njihova su dva sinova - Eduard VIII., koji je abdicirao, i George VI. - postali britanski kraljevi. Kralj George VI. oženio se Elizabetom Bowes-Lyon, poznatom kao Kraljica Majka, a u tom je braku rođena kraljica Elizabeta II., majka kralja Charlesa III. - vodi nas kroz obiteljsko stablo Grgur Marko Ivanković, viši kustos u Muzeju Slavonije, koji je sudjelovao u projektu.

DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL

Ugledavši na otvaranju Olimpijskih igara u Münchenu četveropreg s elegantnim lipicancima, kraljica Elizabeta II. toliko se oduševila da je u listopadu te, 1972. godine, na njezin izričiti zahtjev, kraljevska obitelj posjetila Državnu ergelu u Đakovu, osnovanu davne 1506. Četiri je desetljeća poslije đakovačku ergelu posjetila vojvotkinja od Cornwalla Camilla Parker Bowles, supruga tadašnjega princa, a današnjega kralja Charlesa, za njihova posjeta Osječko-baranjskoj županiji.

15.03.2016., Osijek - Njihove kraljevske visosti princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla tijekom posjeta Osijeku obisli su Trg sv. Trojstva u Tvrdji gdje su obisli standove s ekoloskim proizvodima domacih proizvodjaca i clanice udruge Rubina koje njeguju izradu zlatoveza. rPhoto: Davor Javorovic/POOL/PIXSELL
PIXSELL

U povijest, ali i urbani identitet Osijeka zlatnim je slovima upisana 1884. godina. Gradskim je ulicama te jeseni počeo voziti konjski tramvaj, i to prvi u Hrvatskoj i među prvima u jugoistočnoj Europi. Tadašnji princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla provozali su se tramvajem u proljeće 2016. od Tvrđe do konkatedrale sv. Petra i Pavla u središtu Osijeka. Legenda kaže kako se Charles tada prvi put u životu vozio javnim prijevozom. Kraljevski je par dobio na dar i popularnu butru sa svojim imenom, doživotnu besplatnu kartu za vožnje Osijekom.

15.03.2016., Osijek - Posjet princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla Osijeku. r"nPosjet je zapoceo na Trgu sv. Trojstva u Tvrdji gdje su princa od Walesa i vojvotkinju od Cornwalla docekali gradonacelnik Osijeka Ivica Vrkic i zupan osjecko-baranjski Vladimr Sisljagic. Do konkatedrale povezli su se osjeckim tramvajem. r"nPhoto: Vlado Kos/Cropix/POOL/PIXSELL
PIXSELL

Kralj Charles posjetio je i Kuću u prirodi Zlatna greda, kušao riblji paprikaš i rezance s makom, ali i upoznao rajsku prirodu Kopačkoga rita.

Nisu samo kraljevski posjeti jedina poveznica Slavonije i Buckinghamske palače. Na osječku je konkatedralu tijekom Domovinskoga rata ispaljeno više od stotine projektila, uništena su bila sva 33 vitrajna prozora, kao i dvije velike staklene rozete, s lijeve i desne strane glavnoga oltara. Osječki su obrtnici vitrajisti uspjeli restaurirati uništeno blago nakon obuke koju su zahvaljujući međunarodnoj zakladi za hrvatske spomenike u Londonu prošli u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Portretist slavnih

Britanci jako dobro znaju tko je Oscar Nemon.

BRUNO JOBST

Na svijet je stigao 1906. u židovskoj obitelji Neumann u Osijeku, školovao se u europskim metropolama, obitelj mu je stradala u holokaustu, a izdigavši se iznad teške sudbine, proslavio se skulpturama nekih od najvažnijih ličnosti protekloga stoljeća. Autor je portreta i bista kraljice Elizabete II, premijerke Margaret Thacher, Sigmunda Freuda, belgijskoga kralja Alberta I. i kraljice Astrid. Izradio je jednu od najpoznatijih skulptura W. Churchilla...

I ne zaboravimo iločki traminac - vino dostojno kraljeva. U potrazi za vrhunskom kapljicom koja će se posluživati uzvanicima na krunidbi kraljice Elizabete II. održanoj 1953., izaslanika kraljevskoga dvora put je doveo u ljupki gradić na Dunavu. Profinjeno je nepce odmah prepoznalo svu raskoš traminca Iločkih podruma, odabravši 11.000 butelja berbe iz 1947., slučajno ili ne, iz godine kad su se vjenčali Elizabeta i Philip. Tada započeta veza kraljevske obitelji i iločkoga traminca, uvrštenoga na vinsku kartu engleskoga dvora, ostala je neraskidiva do danas, a vino iz Srijema pratilo je sve važne događaje na dvoru - vjenčanje Williama i Kate Middleton 2011., obljetnicu krunidbe kraljice Elizabete godinu poslije, vjenčanje Harryja i Meghan Markle 2018. i krunidbu kralja Charlesa III.

EMICA ELVEĐI/PIXSELL

Božićna čestitka

“Želimo vam sretan Božić i Novu godinu, Charles i Camilla", pisalo je u blagdanskoj čestitki koja je u prosincu 2016. obišla svijet, a najviše je razveselila Osječane. Među pregršt svjetskih destinacija koje su princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla obišli te godine, za božićnu su čestitku izabrali fotografiju iz osječkoga baroknog bisera - Tvrđe. Poziraju na njoj u društvu folkloraša HKUD-a Osijek 1862, odjevenih u slavonske nošnje, ispred Muzeja Slavonije, današnjeg Arheološkog muzeja Osijek. Fotografija je to za pamćenje i najljepša zahvala domaćinima...

17.12.2016. Osijek - Clanovi Kulturno umjetnickog drustva Osijek 1862 koji se nalaze na bozicnoj cestitki princa Charlesa i vojvotkinje Camille uzvratili su lijepim zeljama i zahvalili se kraljevskom paru jer su ih stavili na svoju cestitku za Bozic. Maja Uremovic i Marija Novoselic. r"nPhoto: Marko Mrkonjic/PIXSELLr"n r"n

Članovi KUD-a Osijek 1862 koji se nalaze na božićnoj čestitki

PIXSELL

Iza ideje i koncepta stoje LeOs Consulting i MaLa, obrt za usluge i promidžbu.

- Naš se kraj ponosi vezama s kraljevskom obitelji, ali o njima nije postojao nikakav "opipljivi" trag koji bi mogli slijediti turisti. Ispričali smo priču o našem kraju, pa će obožavatelji britanske krune koji se zapute stopama prijestolonasljednika upoznati i Osijek, Slavoniju i Baranju - poručuju autori koncepta.

RYANAIR: OSIJEK - LONDON DO 31. LISTOPADA

Ryanair, irska prijevoznička kompanija, krajem srpnja objavila je kako produžuje sezonu letenja iz Osijeka prema Londonu do 31. listopada, dakle za tjedan dana.

Podsjetimo, prema Londonu i obrnuto može se letjeti svakog petka i ponedjeljka.

Partneri su u projektu Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica grada Osijeka, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica grada Đakova.