Aljmaš smeće otpad nije odvezeno tri tjedna srpanj 2024

Aljmaš smeće otpad nije odvezeno tri tjedna

SNIMIO ČITATELJ
31.7.2024., 08:22
TRAGOM PRIGOVORA NA RAČUN TVRTKE ČVORKOVAC

Vikendaši nisu zadovoljni odvozom otpada u Aljmašu

ČITATELJICA: Otpad nije odvezen tri tjedna * OPĆINA: Obavljeno je šest odvoza

Čitateljica koja je željela ostati anonimna požalila nam se u ponedjeljak na neredovit odvoz otpada na jednoj od aljmaških lokacija, a tu je pritužbu potkrijepila i fotografijama pretrpanih kontejnera i onečišćenog prostora u njihovoj neposrednoj blizini, tvrdeći kako otpad nije odvožen posljednja tri tjedna. Ondje u vrijeme godišnjih odmora boravi velik broj vlasnika vikendica i turista, a bliži se i hodočašće za Veliku Gospu, pa naša čitateljica drži neprihvatljivim takav izgled okoliša.

Rudina Stepanićevac

Tragom ove informacijhe kontaktirali smo komunalnu tvrtku Čvorkovac, koja posluje na području općine Erdut, kojoj pripada i Aljmaš, iz koje demantiraju navod naše čitateljice, no priznaju da je u vrijeme ljetnih godišnjih odmora više komunalnog otpada, što pak pripisuju činjenici da na područje općine Erdut u ovo doba godine dolaze vikendaši, čiji broj daleko nadmašuje broj stalnih stanovnika Aljmaša.

“Vezano uz Vaš upit oko veće količine otpada u Aljmašu, lokacija rudina Stepanićevac, obavještavamo Vas o sljedećem: Općina Erdut je na navedenoj lokaciji postavila kontejnere za odlaganje otpada. Pražnjenje kontejnera obavlja se šest puta mjesečno, i to svakog drugog tjedna u dva termina, te svakog drugog tjedna u jednom terminu. Dakle, navod Vaše čitateljice 'da otpad nije odvožen posljednja tri tjedna' nije točan", odgovorili su iz Općine Erdut.

Aljmaš smeće otpad nije odvezeno tri tjedna srpanj 2024
SNIMIO ČITATELJ

Ovu je svoju tvrdnju Općina potkrijepila i fotografijama svakog odvoza otpada na kojima su vidljivi datum i vrijeme pražnjenja kontejnera, dodajući kako je otpad sa sporne lokacije odvezen i tijekom ponedjeljka, 29. srpnja (istog dana kada smo poslali naš upit, nap. a.), ali se po pravilu odvozi tek nakon završetka skupljanja otpada ispred kućnog praga. Naime, ponedjeljkom ujutro je prema rasporedu odvoz otpada u naseljima Dalj i Aljmaš, pa se tek nakon toga otpad uklanja uz kontejnera postavljenih u vikend-području.

Na kraju ističu kako na području općine broje više od tri tisuće kuća za odmor, te da se taj broj svake godine povećava, pa se tako povećava i količina otpada, posebice u sezoni ljetnih godišnjih odmora.

Odvoz otpada u vikend-naselju 29. srpnja 2024.
ČVORKOVAC

3000 vikendica

“Dosadašnja je dinamika i učestalost odvoza otpada sa sporne lokacije bila adekvatna i prilagođena realnim potrebama. S obzirom na program rada komunalnog poduzeća Čvorkovac, dosadašnja iskustva njihovih zaposlenika i raspoloživu mehanizaciju, ovakvi problemi nisu učestali", zaključuju u odgovoru na naš upit.

Želeći se temeljitije uvjeriti u situaciju s odvozom otpada u Aljmašu, kontaktirali smo i znanca s prebivalištem u Aljmašu. “Otpad se u samom mjestu odvozi uredno, ne bih se, iskreno, mogao u tom smislu požaliti na tvrtku Čvorkovac, no problem s otpadom na nekim mjestima uistinu postoji, ponajprije, rekao bih, zbog broja vikendaša. Ne iznenađuje što su kontejneri pretrpani ako uzmete u obzir koliko je ovdje vikendica i koliko ljudi boravi u Aljmašu u ovo doba godine, a osobito vikendima. Vrijeme je da se nešto o tom pitanju učini”, ističe stanovnik Aljmaša čiji su podaci poznati redakciji. n