epa11689217 Supporters of opposition parties attend a protest in Tbilisi, Georgia, 28 October 2024, opposing the results of the parliamentary elections held on 26 October. Nearly 20 parties competed for seats in the country's highest legislative body, which comprises 150 deputies. The ruling Georgian Dream party, in power for 12 years, won with 54.3 percent of the vote. In response, several parties announced a boycott of the parliament, and the opposition Coalition for Changes declined both parliamentary mandates and state funding. EPA/DAVID MDZINARISHVILI
EPA
28.10.2024., 21:18
TISUĆE NA ULICAMA

Prosvjedi u Gruziji, oporba osporava rezultate izbora

Tisuće Gruzijaca u ponedjeljak prosvjeduju pred parlamentom nakon što je vladajuća stranka pobijedila na izborima koje oporba smatra ukradenima, a međunarodne organizacije pozivaju da se istraže nepravilnosti. 

Prosvjednici su projicirali riječ „krađa” na zgradu parlamenta u prijestolnici Tbilisiju, a skup zasad prolazi bez sukoba s policijom.

Dio okupljenih nosi transparente kritične prema Rusiji koju oporba optužuje da je utjecala na ishode izbora.

Na njima je u subotu s 54 posto pobijedio Gruzijski san, stranka koja vlada od 2012. i predvodi je Bidzina Ivanišvili, milijarder koji se obogatio devedesetih u Rusiji i bio je premijer Gruzije od 2012. do 2013. godine.

Četiri oporbene stranke koje su osvojile parlamentarne mandate ne priznaju rezultate izbora i najavljuju bojkot tog tijela.

Na prosvjede je ranije pozvala i predsjednica Salome Zurabičvili.

„Niste izgubili izbore. Vaš glas je ukraden, a pokušali su ukrasti i vašu budućnost”, rekla je na skupu, ogrnuta zastavama Gruzije i Europske unije.

Premijer Irakli Kobahidze, drugi čovjek Gruzijskog sna, u ponedjeljak je rekao da oporba pokušava srušiti „ustavni poredak” i ustvrdio da Tbilisi ostaje predan europskim integracijama.

Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u nedjelju su rekli da su zabilježili kupovanje glasova, zastrašivanje birača i izborne prevare koji su možda utjecali na ishod, no izbore nisu nazvali namještenima.

Europska unija je ranije pozvala Gruziju da brzo i transparentno istraži navodne nepravilnosti. Američki državni tajnik Antony Blinken je kazao da se SAD pridružio pozivima promatrača za cjelovitom istragom.

Gruzija je godinama bila jedna od najviše prozapadnih zemalja proizašlih iz Sovjetskog Saveza, a ankete pokazuju da brojni Gruzijci ne vole Rusiju zbog podrške dvijema odmetnutim pokrajinama, Abhaziji i Južnoj Osetiji koje su izgubljene u ratnim sukobima s Moskvom.