epa05682346 The United Nations Security Council votes to approve a resolution to send United Nations observers to witness the evacuation of people from the city of Aleppo, Syria, at United Nations headquarters in New York, New York, USA, 19 December 2016. EPA/JUSTIN LANE
EPA
27.10.2024., 21:28
ozbiljna prijetnja međunarodnom miru

Vijeće sigurnosti UN-a sastaje se u ponedjeljak zbog izraelskog napada na Iran

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se u ponedjeljak kako bi raspravljalo o napadu Izraela na Iran, priopćila je u nedjelju Švicarska, predsjedavajuća Vijeća.

Švicarska misija pri UN-u rekla je da je sastanak zatražio Iran uz potporu Alžira, Kine i Rusije.

“Akcije izraelskog režima predstavljaju ozbiljnu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti i dodatno destabiliziraju ionako krhku regiju”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Abas Arakči u pismu 15-članom Vijeću u subotu.

“Islamska Republika Iran, u skladu s načelima sadržanim u Povelji Ujedinjenih naroda i prema međunarodnom pravu, zadržava svoje inherentno pravo na legalan i legitiman odgovor na ove kriminalne napade u odgovarajućem trenutku”, napisao je.

Brojni izraelski zrakoplovi izveli su tri vala napada prije zore u subotu na tvornicu projektila i druge lokacije u blizini Teherana i u zapadnom Iranu, priopćila je izraelska vojska.

Bila je to odmazda za iranski napad na Izrael 1. listopada s oko 200 balističkih projektila, a Izrael je upozorio svog do zuba naoružanog glavnog neprijatelja da ne uzvraća udarac nakon posljednjeg napada.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Danny Danon odbacio je iransku pritužbu Ujedinjenim narodima, rekavši u izjavi u nedjelju da Iran "pokušava djelovati protiv nas u diplomatskoj areni smiješnom tvrdnjom da je Izrael prekršio međunarodno pravo".

"Kao što smo više puta ponavljali, imamo pravo i dužnost braniti se i upotrijebit ćemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju da zaštitimo građane Izraela", rekao je Danon.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres apelirao je na "sve strane da prekinu sve vojne akcije, uključujući u Gazi i Libanonu, ulože maksimalne napore kako bi spriječili sveopći regionalni rat i vrate se na put diplomacije", rekao je njegov glasnogovornik u izjavi u subotu.