epa11686486 A handout photo made available by the Iranian supreme leader's office shows Iranian supreme leader Ayatollah Ali Khamenei speaking during an event in Tehran, Iran, 27 October 2024. Khamenei said that the Israeli strike on Iran should neither be exaggerated nor underestimated. Israel Defense Forces (IDF) spokesman Daniel Hagari confirmed on 26 October that the Israeli Army, Tsahal, conducted precise strikes on military targets in Iran. According to the Iran Air Defense Force, the Israeli attack was successfully countered by the country's integrated air defense system. EPA/HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
EPA
27.10.2024., 16:28
BITNO NARUŠENI KAPACITETI?

Iran važe kako odgovoriti Izraelu

Američki su stručnjaci, analizirajući štetu nastalu u izraelskom zračnom napadu na Iran, istaknuli kako je pogođena zgrada koja je bila dio ugašenog iranskog programa za razvoj nuklearnog oružja.

Do procjena temeljenih na satelitskim snimkama Parchina odvojeno su došli bivši UN-ov inspektor za oružje David Albright i istraživački analitičar think tanka u Washingtonu CNA Decker Eveleth. Reutersu su rekli da je Izrael pogodio zgrade u Parchinu, golemom vojnom kompleksu u blizini Teherana. Eveleth je rekao da je Izrael također pogodio Khojir, veliki objekt za proizvodnju projektila u blizini Teherana. Kaže kako je moguće da su izraelski napadi "znatno ugrozili sposobnost Irana da masovno proizvodi projektile". Albright je rekao da je Izrael oštetio tri zgrade, uključujući dvije u kojima se miješalo kruto gorivo za balističke projektile. Eveleth dodaje kako snimka pokazuje da je Izrael uništio tri zgrade za miješanje krutog goriva balističkih projektila i skladište. Uništene su i dvije zgrade u kompleksu Khojir, gdje se miješalo kruto gorivo za balističke projektile, rekao je. "Ograničenom operacijom Izrael je možda znatno ugrozio sposobnost Irana da masovno proizvodi projektile i otežao probijanje izraelske raketne obrane pri svakom budućem iranskom raketnom napadu. Čini se da su napadi bili vrlo precizni", ističe.

Iranski dužnosnici trebali bi odlučiti na koji će način pokazati moć Irana Izraelu nakon izraelskog napada na Iran, rekao je vrhovni vođa zemlje Ali Hamenei prema iranskoj novinskoj agenciji IRNA-i. "Zlo koje je počinio cionistički režim prije dvije noći ne treba ni umanjiti niti preuveličati", rekao je Hamenei. Iran je u subotu umanjio težinu zračnog napada Izraela na iranske vojne ciljeve, rekavši da je prouzročio samo ograničenu štetu, a predsjednik SAD-a Joe Biden pozvao je na zaustavljanje eskalacije koja je izazvala strah od sveopćeg požara na Bliskom istoku.

Hamenei je rekao da Izraelu treba pokazati moć Irana, dodajući da bi način na koji će se to učiniti trebali "odrediti dužnosnici i da bi trebalo napraviti ono što je u najboljem interesu naroda i zemlje". Iranski parlament održava sastanak iza zatvorenih vrata kako bi raspravio o odgovoru. Istina, parlament ima ograničen utjecaj, a stvarnu moć ima državno vodstvo na čelu s Hameneijem.

No nakon ovogodišnjih izbora većina konzervativaca dominira parlamentom, što će vjerojatno utjecati na raspoloženje među radikalnim krilima vojske.