epa11683846 A general view of the capital city of Tehran, Iran, early 26 October 2024. Israel Defense Forces (IDF) spokesman Daniel Hagari stated on 25 October that the 'Israel Defense Forces is conducting precise strikes on military targets in Iran'. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
EPA
26.10.2024., 20:08
poziv na zaustavljanje vojnih djelovanja

UN i SAD pozivaju na zaustavljanje eskalacije nakon napada Izraela na Iran. EU pozvala na „najveću suzdržanost”

Šef UN-a u subotu je pozvao na zaustavljanje vojnih djelovanja, a američki predsjednik izrazio nadu da je ovo "kraj" uzajamnih napada, nakon udara Izraela na ciljeve u Iranu u kojima su, po najnovijim podacima, poginula četiri vojnika.

Iranska vojska izvijestila je najprije o smrti dvojice vojnika, a potom o još dva.

"Još dva pripadnika vojske Islamske Republike Irana podlegla su ozljedama i pali su kao mučenici", objavila je službena agencija Irna, citirajući priopćenje vojske.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je eskalaciju između Izraela i Irana i pozvao na okončanje svih vojnih djelovanja u regiji, rekao je  glasnogovornik.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da se čini da je Izrael u svojem napadu pogodio samo vojne mete i naglasio kako se nada da je izraelski udar ujedno i "kraj" uzajamnih napada.

Izraelski napad na vojne mete u Iranu u noći na subotu odgovor je na iranski napad na Izrael 1. listopada. 

"Bio sam s obavještajnim službama... Izgleda da oni (Izraelci) nisu gađali ništa osim vojnih ciljeva. Nadam se da je ovo kraj", rekao je američki predsjednik novinarima.

Europska unija pozvala je sve uključene strane na „najveću suzdržanost” kako bi se izbjegla „eskalacija izvan kontrole” sukoba na Bliskom istoku, nakon što je Izrael gađao ciljeve u Iranu.