Sarajevo, 25.10.2024. - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je u petak u Sarajevu kako će proširenje Europske unije biti prioritetna zadaća u njenom drugom mandatu, ali je upozorila kako će pristupanje država-kandidata ovisiti isključivo o provedbi reformi koje se od njih očekuju. Na fotografiji Ursula von der Leyen, Borjana Krišto. foto HINA/ Delegation of the European Union to BiH & European Union Special Representative in BiH/ tm
HINA
25.10.2024., 18:43
ŠEFICA EK-a U BiH

Ursula von der Leyen: Nema popuštanja jer se reforme moraju provesti

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen potvrdila je u Sarajevu kako će proširenje Europske unije biti prioritetna zadaća u njezinu drugom mandatu, ali je upozorila kako će pristupanje država kandidata ovisiti isključivo o provedbi traženih reformi.
Nakon što je u četvrtak posjetila poplavama pogođenu Jablanicu, tijekom svog dvodnevnog posjeta BiH (u sklopu turneje po državama zapadnog Balkana), u Sarajevu je razgovarala s članovima Predsjedništva BiH, kao i s predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto.
BiH je u ožujku dobila odobrenje za otvaranje pristupnih pregovora, no od tada, zbog političkih blokada u vladajućoj koaliciji, nije uspjela poduzeti nikakve konkretne korake koji bi to i omogućili. Nisu uspjeli uskladiti program reformi, nužan za pristup fondu od šest milijardi eura iz Plana rasta za zapadni Balkan, koji je odobren za pet ostalih država regije. Von der Leyen je najavila nastavak pomoći BiH u otklanjanju posljedica poplava - odmah će izdvojiti dodatnih 20 milijuna eura za to. BiH je, kaže, unatoč teškoćama napravila velike korake na putu k EU-u, što je potvrđeno odlukom o otvaranju pregovora, no ostalo je puno posla. "Znam da na tome predano radite", kazala je, dodavši kako vjeruje da će ti napori dati rezultate, no za to je potrebno da cijela država djeluje jedinstveno. "Dijelimo istu viziju budućnosti, u kojoj će BiH biti punopravna članica EU-a", ističe Von der Leyen. Potiče sve da što prije provedu tražene reforme, kao uvjet za napredak. Popuštanja neće biti, a vjeruje da BiH to može ispuniti, uključujući i usklađivanje viznog režima s onim EU-a, čemu se pak u BiH protivi Milorad Dodik, koji odbija dopustiti uvođenje viza Rusima.
Krišto je kazala kako su zastoji dijelom uvjetovani i kampanjom uoči listopadskih izbora, no da sada očekuje napredak. Najavila je nastavak usklađivanja.