epa11668726 German Chancellor Olaf Scholz (L) and Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) attend a press conference in Istanbul, Turkey, 19 October 2024. Scholz is in Turkey for one day official visit. EPA/TOLGA BOZOGLU
EPA
19.10.2024., 19:55
ČLANICE NATO SAVEZA

Nakon sastanka se Erdoganom, Scholz zabranio prodaju oružja

Njemački kancelar Olaf Scholz u subotu je branio povećanje izvoza oružja u Tursku, navodeći kao jedan od razloga članstvo obje zemlje u NATO savezu.

"Turska je članica NATO saveza i zato uvijek donosimo odluke o konkretnim isporukama. To se podrazumijeva", rekao je Scholz na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Istanbulu.

Scholz je rekao i da traju razgovori o borbenim zrakoplovima Eurofighters s Velikom Britanijom i Turskom.

To je pitanje koje će se "dalje razvijati", rekao je Scholz novinarima.

Erdogan je ponovio svoj interes za bližu obrambenu suradnju s Njemačkom.

"Želimo napokon staviti iza sebe probleme iz prošlosti vezano uz nabavku proizvoda iz obrambene industrije i proširiti svoju suradnju", rekao je Erdogan.

Turska se nada da će primiti 40 Eurofightera. Njemačka i Velika Britanija među uključenim su zemljama u konzorcij koji proizvodi zrakoplove Eurofighter, a njemačko odobrenje potrebno je prije izvoza zrakoplova u Tursku.

Njemačka prodaja oružja Turskoj proteklih godina bilo je kontroverzno pitanje zbog zabrinutosti o stanju ljudskih prava u Turskoj i nekih turskih vladinih međunarodnih poteza.

Nakon propalog puča u Turskoj i turske vojne ofenzive u sjevernoj Siriji 2016. godine, njemačke dozvole za izvoz oružja u Tursku značajno su opale.

Međutim, prodaja odnedavno raste.

Još jedna prepreka u bilateralnim odnosima Njemačke i Turske je rat u Gazi.

Erdogan je u subotu optužio Izrael da provodi genocid u Pojasu Gaze. Također je pozvao na pritisak na Izrael, kako bi više humanitarne pomoći moglo ući u Gazu te je optužio Izrael za ekspanzionističku politiku.

Erdoganova vlada ima bliske odnose s palestinskim militantnim pokretom Hamas, kojeg Njemačka drži terorističkom skupinom, a u petak je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan izrazio sućut zbog smrti Hamasova čelnika Jahje Sinvara tijekom sastanka s Hamasovim političkim čelnicima.

Scholz je u subotu odbacio Erdoganove optužbe o genocidu te rekao da se jednako trebaju žaliti civilne žrtve obiju strana sukoba.

Scholz je naglasio da Izrael ima pravo braniti se, no da se mora pridržavati međunarodnog prava.