epa11642832 A picture taken with a drone shows damage caused by the flash floods in Donja Jablanica, Bosnia and Herzegovina, 05 October 2024. Central and southern parts of Bosnia and Herzegovina were hit by a severe rainstorm on 03 October 2024, which caused widespread flooding, closing roads, cutting electricity, and disrupting telecom signals. Rescue services in Jablanica and Kiseljak reported several people missing and called for army assistance, as access to Jablanica was completely blocked due to road and rail closures. 19 fatalities due to the flash floods have been confirmed so far by the regional government of Hercegovacko-Neretvanska county. EPA/NIDAL SALJIC
EPA
14.10.2024., 15:09
SUTRA KOLEKTIVNI ISPRAĆAJ

Pronađena i zadnja žrtva tragedije u Donjoj Jablanici

Pronađeno je tijelo posljednje žrtve u selu Donjoj Jablanici od devetnaest njih za kojima se tragalo posljednjih deset dana nakon što su sjeverni dio Hercegovine i središnji dio Bosne pogodile katastrofalne poplave praćene odronima stijenja. 

"Tijelo poginule osobe pronađeno je na ustavi hidroelektrane Grabovica na rijeci Neretvi", izvijestili su iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije  sa sjedištem u Mostaru.

Radi se o mještaninu sela Donje Jablanice koji je s još 17 osoba nastradao uglavnom od posljedica poplave i odrona stijenja s obližnjeg kamenoloma koje se sručilo na selo. 

Još jedna osoba poginula je u selu Zlate pa je u Jablanici ukupno nastradalo njih 19. U Konjicu su se utopile četiri osobe, a za tijelom još jedne tamošnje žrtve se traga. Ukupna bilanca poginulih u poplavama i odronima stijenja u BiH do sada je 26 poginulih. 

Za sutra je najavljen kolektivni ispraćaj, dženaza za sve žrtve u Jablanici. Molitvu i obred će predvoditi poglavar Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović.

Za tu će prigodu izvanredno biti omogućen promet magistralnom cestom između Mostara i Jablanice, koja je zbog oštećenja dio dana izvan uporabe osim za vozila hitnih službi. 

Za sve kategorije vozila promet tom cestom je dopušten od 19 do 7 sati.