epa07689089 The European Union flag flies in front of the 'Louise Weiss Building', the seat of the European Parliament, in Strasbourg, France, 02 July 2019. EPA/PATRICK SEEGER
EPA
9.10.2024., 20:05
OBNOVA SANKCIJA RUSIJI

Povtrđen zajam EU-a Ukrajini, otplata od prihoda zamrznute ruske imovine

Veleposlanici država članica postigli su u srijedu dogovor o pravnoj podlozi za zajam od 35 milijardi eura za Ukrajinu, koji bi otplaćivao od prihoda od zamrznute ruske imovine, objavilo je mađarsko predsjedništvo.

Skupina G7 i Europska unija objavili su u lipnju da će osigurati za Ukrajinu zajam u visini do 45 milijardi eura, od čega bi EU osigurao 35 milijardi. Zajam bi se otplaćivao prihodima od ruske imovine koju je EU zamrznuo nakon što je Moskva napala Ukrajinu.

Prema objavi mađarskog predsjedništva, veleposlanici država članica su se dogovorili da će pokrenuti pisani postupak za usvajanje uredbi koje su podloga za korištenje prihoda od zamrznute imovine.

Najvažniji dio toga paketa je  prijedlog uredbe o uspostavi posebnog mehanizma za suradnju o zajmu za Ukrajinu. Dio paketa je i prijedlog za produljenje razdoblja za obnovu sankcija protiv Rusije sa šest mjeseci na tri godine, ali o tome još nema suglasnosti. Mađarska uskraćuje suglasnost dok se ne održe predsjednički izbori u Sjedinjenim Državama.

Produljenje razdoblja za obnavljanje sankcija sa šest na 36 mjeseci ključni je uvjet da Sjedinjene Države sudjeluju u tom mehanizmu. Washington se pribojava da bi morao snositi teret otplate toga zajma budući da se za produljenje sankcija u EU-u traži konsenzus. Uvijek je moguće da neka od članica to blokira čime bi se automatski odmrznula zamrznuta imovina, a to znači da se iz tih prihoda više ne bi mogao otplaćivati zajam.

Prijedlog o zajmu za Ukrajinu mora odobriti i Europski parlament budući da to uključuje zajednički proračun EU-a. Očekuje se da bi zastupnici mogli o tome glasati u drugoj polovici ovoga mjeseca.