epa11642938 Relief and rescue workers asses the debris and damage caused by the flash floods in Donja Jablanica, Bosnia and Herzegovina, 05 October 2024. Central and southern parts of Bosnia and Herzegovina were hit by a severe rainstorm on 03 October 2024, which caused widespread flooding, closing roads, cutting electricity, and disrupting telecom signals. Rescue services in Jablanica and Kiseljak reported several people missing and called for army assistance, as access to Jablanica was completely blocked due to road and rail closures. 19 fatalities due to the flash floods have been confirmed so far by the regional government of Hercegovacko-Neretvanska county. EPA/NIDAL SALJIC
EPA
7.10.2024., 09:45
NAKON TEŠKOG VIKENDA

Nastavlja se potraga za nestalima u Donjoj Jablanici

Spasilački timovi u ponedjeljak su nastavili potragu za žrtvama bujičnih poplava u mjestu Donja Jablanica na sjeveru Hercegovine a za sada se traga za tijelima još najmanje pet osoba čiji je nestanak prijavljen.

Tijela 15 poginulih pronađena su do nedjelje navečer u tom mjestu koje je najteže pogođeno poplavama što su se uslijed kišnih padalina sručile na brojna naselja u BiH u noći između četvrtka i petka. 

Tijela poginulih koja su do sada pronađena neće biti pokopana sve dok se ne završi potraga za nestalima a lokalne su vlasti u Jablanici odlučile kako će tada biti obavljen kolektivni sprovod.

Do sada su potvrđena dva smrtna slučaja uslijed poplava u mjestu Buturović Polje u općini Konjic, te tri u Fojnici u središnjoj Bosni.

Spasioci u Donjoj Jablanici su se morali probijati kroz ruševine koje su često bili pod vodom a identična situacija dočekala ih je i u ponedjeljak jer je kiša uz manje prekide nastavila padati cijelog proteklog vikenda

Uz domaće timove na terenu su od subote angažirani timovi iz Hrvatske i Slovenije čiji je dolazak koordinira Europski centar za hitne slučajeve (ERCC) pri Glavnoj upravi za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (DG ECHO) Europske komisije.

Najmanje devet zemalja članica EUCPM-a, odnosno Albanija, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Poljska, Slovačka i Turska ponudile su pomoć ili šalju humanitarnu pomoć. Predstavnik ERCC sada iz Sarajeva za potrebe koordinacije timova EUCPM-a na terenu kontaktira s relevantnim vlastima u BiH.

Sa aktivacijom EUCPM-a, ERCC igra ključnu ulogu u koordinaciji odgovora na katastrofu, osiguravajući doprinos u iznosu od najmanje 75 posto transportnih i operativnih troškova angažmana, bez obzira na to da li je zemlja članica EU ili ne. Stoga, EUCPM predstavlja jedinstven mehanizam solidarnosti koji okuplja države članice EU kao i deset država koje u njemu sudjeluju.

Bosna i Hercegovina je postala punopravna članica EUCPM-a u rujnu 2022. godine a ovo je prvi put da je Bosna i Hercegovina zatražila pomoć putem EUCPM-a.