hrana otpad bacanje smeće
PEXELS
6.10.2024., 23:02
UPOZORENJE I APEL

Odlučno protiv bacanja hrane

Najnoviji podatci Eurostata pokazuju da je Europska unija u 2022. godini proizvela 59,2 milijuna tona otpada od hrane, što znači da je svaki stanovnik proizveo prosječno 132 kilograma otpada. Najveći dio otpada dolazi iz kućanstava.

Na rezultate tog istraživanja oštro je reagirala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, te je pozvala na odlučne mjere u borbi protiv bacanja hrane. "Nove brojke su zabrinjavajuće! Gotovo pola proizvedene hrane u Europi završava u smeću, a milijuni građana ne mogu si priuštiti kvalitetne obroke. Posebno me zabrinjava što kućanstva snose najveću odgovornost, ali tu je kriva i cijela prehrambena industrija – od proizvodnje do distribucije", istaknula je Biljana Borzan u priopćenju.

Zatražila je od Europske komisije konkretne mjere za smanjenje otpada, s ciljem dvostrukog smanjenja otpada do 2030. godine. Biljana Borzan je naglasila i potrebu za hitnim akcijama. "Vlada mora educirati građane o važnosti smanjenja otpada, ali i razmisliti o uvođenju strogih pravila za prehrambenu industriju. S obzirom na inflaciju i rastuće cijene hrane, rasipanje hrane je neodgovorno i nedopustivo", ističe.

Danci su razvili tehnologiju koja smanjuje propadanje mlijeka u proizvodnji, što pokazuje da prehrambena industrija može biti odgovornija. Engleska uvodi obvezu odvajanja hrane za otpad za tvrtke do 2025. godine, s ciljem strožih mjera koje će znatno smanjiti otpad. Europska unija mora slijediti taj primjer i osigurati da hrana, umjesto da postane smeće, bude prenamijenjena u bioenergiju ili gnojivo, navodi se u priopćenju hrvatske europarlamentarke.

“Europska unija treba snažnije mjere kako bismo se svi zajednički uključili u borbu protiv ovog problema. Odgovornost moraju preuzeti svi – od institucija i građana do proizvođača i trgovaca", naglasila je Biljana Borzan.