epa11643355 Police officers detain a demonstrator during a march to Downing Street to mark one year of the Israeli operations in the Gaza Strip and to call for a permanent ceasefire as part of an event organised by the Palestine Solidarity Campaign in London, Britain, 05 October 2024. Upcoming 07 October 2024, marks one year since the Palestinian militant group Hamas launched a surprise attack on Israel, killing 1,200, and one year since Israel began its war on Gaza, killing more than 41,000 and destroying the Palestinian enclave. EPA/TOLGA AKMEN
EPA
5.10.2024., 18:15
PUNE RUKE POSLA

Propalestinski prosvjedi diljem Londona i Berlina

Policija u subotu provodi uhićenja dok se deseci tisuća propalestinskih prosvjednika okupljaju u središtu Londona uoči godišnjice napada u Izraelu 7. listopada koja se masovnom demonstracijama obilježava i u Berlinu.

Dvije osobe uhićene su u glavnom britanskom gradu zbog sumnje da su napale djelatnicu hitne pomoći, priopćila je policija u sklopu "značajne" operacije koja se provodi kao odgovor na planirane prosvjede i komemorativne događaje.

Prema riječima organizatora, "na meti" su tvrtke i institucije za koje kažu da su "sudionici u izraelskim zločinima", uključujući Barclays banku i Britanski muzej.

Neki su držali libanonske i iranske zastave i transparente na kojima je pisalo "Ne podržavamo genocid" i "Cionizam je rasizam", a brojni skandirali "Slobodna Palestina".

Blizu 500 policajaca angažirano je na skupovima u Berlinu u subotu kako se približava godišnjica rata u Gazi, objavila je policija na platformi X.

Brojni propalestinski prosvjednici okupili su se u gradskoj četvrti Tempelhof gdje je bilo vidljivo nekoliko palestinskih zastava.

Sudionici manifestacije pod nazivom "Godina genocida – svijet gleda. Protiv policijskog nasilja" namjeravali su doći do Brandenburških vrata.

Prijavljen je i kontraprosvjed pod nazivom "Uz Izrael i policiju".