epaselect epa11637756 Iranian women clad in black chadors gather near banners depicting (L-R) late Hezbollah leader Hasan Nasrallah, late Iranian President Ebrahim Raisi, late IRGC Lieutenant general and commander of the Quds Force Qasem Soleimani and late IRGC brigadier general Abbas Nilforoushan during an anti-Israeli rally after Iran launched a missile attack against Israel the previous night, in Imam Hussein Square in Tehran, Iran, 02 October 2024. Iran has launched dozens of missiles directed at Israel on 01 October 2024, state media reported quoting the Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC). The attack was a 'retaliation for different assassinations' carried out by Israel and 'the crimes in Palestine and Lebanon', IRGC said. According to the Israeli army, more than 180 ballistic missiles were fired against Israel from Iran. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
EPA
2.10.2024., 20:31
BURE BARUTA: UDAR IRANA NA IZRAEL

Netanyahuov vatreni odgovor Teheranu neće se dugo čekati

Akrap smatra da se povećava mogućnost izbijanja šireg sukoba, ali ne bitno

Iran je u srijedu priopćio da je završen njegov raketni napad na Izrael - njegov najveći vojni napad na židovsku državu - ako ne bude daljnjih provokacija, a Izrael i SAD najavili su da će se osvetiti Teheranu, dok raste strah od širenja sukoba. Iran je ispalio više od 180 balističkih projektila, mnogi su presretnuti u zraku, ali neki su probili izraelsku protuzračnu obranu. Šteta je neprijeporno počinjena, a Izrael nije izvijestio je li bilo žrtava, ni koliko.

Iran je napad na Izrael opisao kao obrambeni i usmjeren isključivo na vojne objekte. Iranska novinska agencija objavila je da su gađane tri izraelske vojne baze. Teheran kaže da je napad bio odgovor na izraelska ubojstva militantnih vođa i agresiju u Libanonu protiv Hezbolaha i u Gazi. "Naša akcija je okončana, osim ako se izraelski režim ne odluči na daljnju odmazdu. U tom će scenariju naš odgovor biti jači i snažniji", kaže iranski ministar vanjskih poslova Abas Araqchi na X-u. Očekivano, izraelski premijer Benjamin Netanyahu odmah je obećao da će uzvratiti udarac. "Iran je napravio veliku pogrešku - i platit će za to", rekao je na početku hitnog sastanka kabineta za političku sigurnost. I Washington je kazao da će raditi s dugogodišnjim saveznikom Izraelom kako bi osigurao da se Iran suoči s "teškim posljedicama" za napad. Ratni brodovi američke mornarice ispalili su desetak presretača na iranske projektile usmjerene prema Izraelu, priopćio je Pentagon. Britanija je rekla kako su i njezine snage igrale ulogu "u pokušajima sprječavanja daljnje eskalacije na Bliskom istoku", ne navevši pojedinosti.

Bolan odgovor

Izrael je aktivirao protuzračnu obranu zbog bombardiranja, a većinu projektila presreli su "Izrael i obrambena koalicija predvođena SAD-om", rekao je izraelski kontraadmiral Daniel Hagari, dodavši kako je iranski napad "ozbiljna i opasna eskalacija". Iranske su snage prvi put upotrijebile hipersonične rakete Fattah, a 90 posto njihovih projektila uspješno je pogodilo svoj cilj u Izraelu, ustvrdila je Iranska revolucionarna garda. Glavni stožer iranskih snaga poručio je da bi svaki izraelski odgovor bio suočen s "velikim uništenjem" njegove infrastrukture. Predsjednik SAD-a Joe Biden izrazio je punu podršku Izraelu i opisao napad Irana kao "neučinkovit". Potpredsjednica Kamala Harris, demokratska predsjednička kandidatkinja, rekla je da SAD neće oklijevati braniti svoje interese. "Djelovat ćemo. Iran će uskoro osjetiti posljedice svojih postupaka. Odgovor će biti bolan", rekao je izraelski veleposlanik pri UN-u Danny Danon. Bijela kuća je na sličan način obećala "teške posljedice" za Iran, ali nije precizirala kakve. Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se o toj temi u srijedu, a Europska unija pozvala na trenutni prekid vatre.

Kako nam je rekao analitičar Gordan Akrap, predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, nešto se slično već dogodilo u travnju - tada je Iran zasuo Izrael s više od 300 projektila. Zato smatra kako ovo, istina, povećava mogućnost izbijanja šireg sukoba, ali - ne bitno. "Pentagon kaže da su ovi zračni napadi Irana bili otprilike dvostruko veći od napada u travnju. Tu najprije imamo činjenicu da su Iranci sada izveli ozbiljan napad, jer su poslali naoružane projektile i rakete, no, s druge strane, očito, to su ipak najavili, rekli i Amerikancima i Izraelcima - mi ćemo vas napasti", ističe Akrap.

“Pitanje je kakve su posljedice, tj. što se sve dogodilo u Izraelu, jer je velika većina ispaljenih projektila srušena i NATO je još jednom pokazao da može reagirati. Jer su i Jordanci, i Britanci, i Francuzi, i Amerikanci, i Saudijci djelovali. Ovaj put, koliko vidim, iz Jemena nije ispaljeno ništa, a iz Libanona tek ono što ispaljuju svaki dan. No sve to je izraelskoj vladi sada omogućilo puno veću potporu vlastitog stanovništva za završavanje priče s Hezbolahom u Libanonu, kako su to napravili i s Hamasom u Gazi, a i oni će na ovakvo djelovanje Irana sigurno odgovoriti. Pitanje je samo kako, ali to će sigurno biti nešto jače nego posljednji put, a pitanje je i hoće li se tu onda ići u spiralu takvog djelovanja ili će pak biti, kako Iranci kažu - mi smo završili što smo imali, te se spremiti za izraelski protuudar - i gotovo. Bar se nadam da će to biti tako kako je bilo u travnju", dodaje Akrap. Inače bi se, kaže, išlo u smjeru da Izrael i Iran razmjenjuju raketne udare.

Smatra bespredmetnim uspoređivati iranske i izraelske zrakoplovne snage i protuzrakoplovne sustave samo po broju. "To je isto kao da kažete - vi imate 100 fića, ja imam 100 mercedesa, i jedni i drugi imamo 100 auta. S tim da Izrael sigurno nije taj koji ima fiće. Rekao bih da se Izrael od prvoga dana bori za svoju slobodu, neovisnost, samostalnost i opstanak te da je s pitanjem svoga opstanka bio puno puta suočen. Stoga je jako puno uložio u svoju obranu, sigurnost i identitet, kao i u jačanje sposobnosti akademske zajednice i privatnog sektora. Ulagao je u njih da razvijaju tehničke, tehnološke i druge sposobnosti kojima se Izrael koristi u obrani - a onda i u napadnim djelovanjima, kako u kinetičkom oružju tako i u digitalnom prostoru", smatra Akrap.

Treći napad

Akrap ističe kako je ovo bio treći napad Irana na Izrael. Uz dva ovogodišnja, prvi je, podsjeća, bio u vrijeme pandemije koronavirusa, u travnju/svibnju 2020. "Tada su im Iranci digitalnim putem napali pogone za desalinizaciju, proizvodnju i distribuciju pitke vode te obradu tehnološke vode, u doba prve koronakrize, kada su bolnice bile zakrčene. Htjeli su preuzeti kontrolu, smanjiti klorifikaciju desalinizirane vode da dođe do dodatnog obolijevanja velikog dijela stanoništva, štobi tada praktično zatrpalo bolničke sustave i izazvalo socijalne i društvene nemire u Izraelu. Pogotovo što su tih godina u više navrata Izraelci imali izbore - bilo je to vrijeme velike političke nestabilnosti kod njih. To je bio prvi ozbiljan napad Irana na Izrael. No Izraelci su ga detektirali na vrijeme, suzbili i sve riješili, te su im digitalnim putem odmah napali luku Bandar Abbas u Hormuškom tjesnacu, zaustavili cijeli promet nafte i plina, ali i likvidirali nekoliko ljudi. O tome se nije puno javno govorilo, no dali su do znanja da će sljedeći put odgovor biti i žešći", tvrdi Akrap.

Prema njegovim riječima, nitko praktičnoi ne zna što će Netanayahu sada odlučiti. "Pogoditi to isto je kao da vam, prije nego što se zavrti rulet, kažu da pogodite koji će se broj okrenuti. Kao i kada će se to točno dogoditi. Tu imate i jedan drugi izazov, jer je u srijedu počela proslava Roš hašane, izraelske Nove godine, tako da nam tom prostoru ovih dana imate svega", rekao nam je.

Unatoč pozivima na primirje, i borbe između Izraela i Hezbolaha su nastavljene. Kopnenim operacijama izraelske vojske na jugu Libanona pridružilo se pješaštvo i oružane jedinice 36. divizije, uključujući Golansku, 188. oklopnu i 6. pješačku brigadu, što govori da se operacija proširila. Ponovno su bombardirali južna predgrađa Bejruta, uporišta Hezbolaha. Hezbolah pak tvrdi da su natjerali na povlačenje izraelske snage koje su ušle u grad Adaiseh. 

Masud Pezeškian

predsjednik Irana

Ako cionistički režim ne zaustavi svoje zločine, suočit će se sa žešćim reakcijama. Putujem u Dohu, gdje će azijske zemlje raspraviti kako mogu spriječiti izraelske zločine u regiji, te spriječiti da neprijatelji pokrenu kaos na Bliskom istoku.

IZRAEL GUTERRESU ZABRANIO DOLAZAK

Izraelski ministar vanjskih poslova rekao je da je zabranio ulazak u zemlju glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniju Guterresu jer nije “nedvosmisleno” osudio iranski raketni napad na Izrael. Podsjetimo, Guterres je u utorak objavio kratko priopćenje u kojem je samo spomenuo “najnovije napade na Bliskom istoku” i osudio “eskalaciju za eskalacijom”. Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da je Guterres, zbog toga što u ovoj situaciji nije osudio Iran, postao persona non grata u Izraelu. “Svatko tko ne može nedvosmisleno osuditi užasan iranski napad na Izrael, kao što su učinile gotovo sve zemlje na svijetu, ne zaslužuje da stupi na izraelsko tlo”, rekao je Katz. “Izrael će nastaviti braniti svoje građane i štititi svoje nacionalno dostojanstvo, sa ili bez Antonija Guterresa”, zaključuje.