epa11626315 The Israeli Iron Dome air defense system intercepts missiles fired from south Lebanon over the upper Galilee, northern Israel, 26 September 2024. The Israeli Army (Tsahal) said on 26 September it concluded an exercise led by the Ground Forces Training Center that took place a few kilometers from the Lebanese border, adding that that over the past day fighter jets struck dozens of Hezbollah targets in Lebanon, including sites, cells, and launchers that were ready to fire toward Israeli territory. EPA/ATEF SAFADI
EPA
1.10.2024., 19:28
ZAKUHAVANJE SITUACIJE

Iran lansirao rakete na Izrael

Izraelska vojska rekla je u utorak da su rakete lansirane iz Irana na Izrael.

Aktivirane su sirene širom zemlje, eksplozije su se mogle čuti u Jeruzalemu i dolini rijeke Jordan, a Izraelci su požurili u skloništa.

Izraelski vojni objavio je da je lansirano oko 200 raketa, dok je Iranska revolucionarna garda kazala da su ispaljeni deseci raketa na Izrael.

Izraelska vojska u priopćenju je naglasila da je oko 10 milijuna stanovnika u zemlji na meti iranskih projektila.

Reutersovi novinari svjedočili su o raketama u zračnom prostoru susjednog Jordana.

Izraelski vojni radio objavio je da su polijetanja i slijetanja u zračnoj luci Ben Gurion zaustavljena, a Jordan je također privremeno obustavio zračni promet.

Ranije je vojska najavila da se očekuje napad velikih razmjera balističkim raketama iz Irana i upozorila stanovništvo da se skloni u slučaju napada.

Iran je zaprijetio odmazdom nakon napada u kojima je ubijeno vodstvo Hezbolana u Libanonu.

Ispaljivanje projektila uslijedilo je nakon što su izraelske trupe pokrenule kopnene napade na Libanon, u najvećoj eskalaciji regionalnog rata otkako su izbile borbe u Gazi prije godinu dana.

U Washingtonu je američki predsjednik Joe Biden rekao da su Sjedinjene Države spremne pomoći Izraelu da se obrani od iranskih raketnih napada.

"Razgovarali smo o tome kako su Sjedinjene Države spremne pomoći Izraelu u obrani od ovih napada i zaštititi američko osoblje u regiji", rekao je Biden na X-u o sastanku održanom s potpredsjednicom Kamalom Harris i timom za nacionalnu sigurnost Bijele kuće ranije u utorak.