epa11633448 Smoke rises following an Israeli airstrike on a village in southern Lebanon, as seen from an undisclosed location on the Israeli side of the border, 30 September 2024. The Israeli military announced on 30 September that it had eliminated the head of the Lebanon Branch of Hamas during an 'overnight joining IDF and ISA intelligence-based' operation in Lebanon.
EPA
30.9.2024., 21:20
APEL EUROPSKE UNIJE

Vojne intervencije u Libanonu trebaju se izbjeći

Europska unija pozvala je u ponedjeljak da se bilo kakva nova vojna intervencija u Libanonu mora izbjeći, da se poštuje međunarodno humanitarno pravo i omogući povratak raseljenih.

“Pozivam da se poštuje međunarodno humanitarno pravo, oružje treba utihnuti i svi trebaju čuti glas diplomacije”, rekao je visoki predsavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Borrell je iz Meksika, gdje trenutačno boravi, predsjedavao video-konferencijom ministara vanjskih poslova EU-a sazvanoj zbog eskalacije sukoba u Libanonu.

“Suverenost i Izraela i Libanona mora biti zajamčena i bilo kakva vojna intervencija dramatično bi pogoršala situaciju i stoga se mora izbjeći”, rekao je Borrell.

Borrell je rekao da EU poziva na prekid vatre između proiranskog Hezbolaha i Izraela te da ih poziva da provedu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a i omoguće povratak raseljenih osoba.

Izrael je prošli tjedan pojačao napade na Libanon i u tim napadima ubijeno je više članova vodstva Hezbolaha. Deseci tisuća ljudi napustili su svoje domove. Raste strah od moguće izraelske kopnene intervencije na Libanon, u kojem uporište ima proiranski Hezbolah. Izrael je u ponedjeljak upozorio Iran da mu ništa na Bliskom istoku nije izvan dosega.

Borrell je rekao da ključnu ulogu za stabilnost u Libanonu i u regiji imaju libanonske oružane snage, kojima EU pomaže i spremna je i dalje pružati potporu.