epa10649115 A handout photo made available by the Brazilian Ministry of Science, Technology and Innovation shows an open-air structure that will help to discover in advance what the future of the biome will be like due to climate change, in Manos, Brazil, 23 May 2023. Located about 80 kilometers from Manaus, the capital of the state of Amazonas, the AmazonFACE project will make it possible to predict the capacity of the forest to absorb carbon dioxide (CO2) as the gas increases in the atmosphere. EPA/Raul Vasconcelos/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
EPA
18.9.2024., 10:38
DRUGA GODINA SUŠE ZAREDOM

Pritoke Amazone dostigle povijesno najniže razine zbog suša

Najgora zabilježena suša spustila je vodostaj rijeka u slivu Amazone na povijesno niske razine, u nekim slučajevima isušivši riječna korita koja su prije bila plovni putovi.

Solimoes, jedna od glavnih pritoka moćne rijeke Amazone čije vode izviru u peruanskim Andama, pao je na najnižu razinu zabilježenu u Tabatingi, brazilskom gradu na granici s Kolumbijom.

U Tefeu se ogranak Solimoesa potpuno osušio, što su vidjeli Reutersovi izvjestitelji koji su u nedjelju nadlijetali rijeku.

Obližnje jezero Tefe, gdje je više od 200 slatkovodnih dupina umrlo u prošlogodišnjoj suši, također je presušilo, uništivši stanište tih ugroženih sisavaca.

"Prolazimo kroz kritičnu godinu. Ove godine su u nekoliko mjeseci srušeni prošlogodišnji rekordi", rekao je glasnogovornik Greenpeacea Romulo Batista, pokazujući na mjesto gdje se riječno korito ogranka Solimoesa pretvorilo u gomilu pijeska.

Druga uzastopna godina kritične suše sasušila je velik dio brazilske vegetacije i izazvala šumske požare diljem južnoameričkih zemalja.

"Klimatske promjene više nisu nešto o čemu treba brinuti u budućnosti, za 10 ili 20 godina. One su ovdje i tu su s mnogo većom snagom nego što smo očekivali", dodao je Batista.

Solimoes u Tabatingi izmjeren je na 4,25 metara ispod prosjeka za prvu polovicu rujna.

Kod Tefea, rijeka je bila 2,92 metra ispod prosječne razine nego u ista dva tjedna prošle godine i očekuje se da će dalje pasti na najnižu razinu ikada.

U Manausu, najvećem gradu Amazone, gdje se Solimoes spaja s Rio Negrom i formira pravu rijeku Amazonu, razina Rio Negra približava se rekordno niskoj razini dosegnutoj u listopadu prošle godine.

"Prošle godine smo bili u ovoj situaciji do listopada. Ove godine se suša pogoršala", rekao je domorodački vođa Kambeba.