epa10393044 The Ram 1500 Revolution concept, an electric pickup truck, is on display at the Stellantis booth at the 2023 International Consumer Electronics Show in Las Vegas, Nevada, USA, 06 January 2023. CES, the world's largest annual consumer technology trade show, taking place from 4-8 January 2023, is a place where industry manufacturers, advertisers and tech-minded consumers converge to get a taste of new innovations coming to the market each year. EPA/CAROLINE BREHMAN
EPA
17.9.2024., 15:43
PREUSMJERUJU ULAGANJA

Italija odgađa gradnju Stellantisove tvornice, ostaju bez 200 milijuna eura

Talijanska vlada izvijestila je u utorak multinacionalnog automobilskog diva Stellantisa da će zbog odgode radova na tvornici baterija preusmjeriti 200 milijuna eura iz europskih fondova u druga ulaganja.

Stellantis je zajedno s njemačkim Mercedes Benzom i podružnicom francuskog energetskog diva TotalEnergiesa Saftom osnovao kompaniju ACC koja planira u Europi izgraditi tri tvornice baterija.

U lipnju ACC je izvijestio da zbog usporavanja potražnje za električnim vozilima obustavlja radove na pogonima u Italiji i Njemačkoj i da prelazi na proizvodnju jeftinijih baterija.

Brojne europske tvrtke uložile su velike iznose u proizvodnju litij-ionskih baterija, računajući na prijelaz s vozila s motorima na unutarnje izgaranje na ona koja kao pogonsku snagu koriste struju.

No, potražnja za električnim vozilima raste slabije no što su neki u industriji predviđali, a azijska i sjevernoamerička konkurencija već su izgradile jake pozicije, i u proizvodnji baterija i u proizvodnji automobila.

"Moramo, naravno, planirati povećanje kapaciteta u skladu s povećanjem (potražnje) za baterijskim ćelijama", izjavio je u utorak na poslovnom skupu u Torinu izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares.

"Čim prodaja električnih vozila u Europi poraste i čim zaključim da mi treba više kapaciteta, aktivirat će ulaganja u još dva pogona u Njemačkoj i Italiji", dodao je Tavares. 

ACC je u utorak potvrdio da ne zna kada bi pogoni u Italiji i Njemačkoj mogli biti izgrađeni, rekli su dužnosnici talijanske vlade.

Talijanski ministar industrije Adolfo Urso rekao je da će upotrijebiti europske fondove za potporu drugim ulaganjima, u skladu s energetskom strategijom Rima koja bi trebala jamčiti 'zelenije' gospodarstvo. 

Italija je za gradnju gigatvornica rezervirala 200 milijuna eura iz europskih fondova za oporavak nakon pandemije, a obećala je izdvojiti isti iznos i iz nacionalnih i regionalnih fondova.

Rim bi ACC-u mogao osigurati pomoć iz državnog proračuna ako kompanija ipak predstavi novi industrijski plan za gigatvornicu u Termoliju u kasnijoj fazi, napomenuo je ministar Urso.

Stellantis je pak u razgovorima u vladi naglasio da u Termoliju i dalje planira proizvoditi endotermičke motore i zadržati sve radnike u očekivanju preuređenja tvornice za potrebe proizvodnje baterija.