epa11586774 (FILE) - Andrii Sybiha, the Deputy Head of the Office of the President of Ukraine, speaks with journalists in Kyiv, Ukraine, 20 August 2022 (issued 05 September 2024). Ukraine's Verkhovna Rada (parliament) appointed Andrii Sybiha as the new Minister of Foreign Affairs on 05 September 2024. Sybiha, a deputy foreign minister, replaced Dmytro Kuleba as foreign minister after Kuleba submitted his resignation on 04 September 2024 as part of a major government reshuffle. EPA/VITALII NOSACH
EPA
5.9.2024., 19:53
SMJENE U UKRAJINI

Umjesto Kulebe ministar vanjskih poslova Sibihu

Ukrajinski parlament prihvatio je u četvrtak ostavku ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe jasnom većinom, izvijestili su ukrajinski mediji, i imenovao je njegova zamjenika, 49-godišnjeg Andrija Sibihu na tu dužnost. Kuleba je podnio ostavku u srijedu. Bio je na dužnosti od 2020. godine i postao je jedan od poznatijih ukrajinskih ministara izvan zemlje jer je neprestano tražio podršku u obrani od ruske invazije. Diplomat Sibiha do travnja je bio zamjenik šefa ureda predsjednika Volodimira Zelenskog. Kuleba nije bio u parlamentu na glasanju. Mediji pišu da će on sada biti zadužen za integraciju Ukrajine u NATO. Ukrajinska državna televizija ustvrdila je da je Zelenski na stranačkom sastanku prozvao Kulebu da nije učinio dovoljno napora da se osiguraju isporuke oružja. Čini se da će otprilike polovina svih ministara biti pogođena rekonstrukcijom kabineta, uz promjene i resora. Zelenski to opravdava potrebom za novim početkom. "Treba nam nova energija", kaže. Njegovi protivnici promjene su okarakterizirali kao kozmetičke i s ciljem odvraćanja pozornosti od neuspjeha na prvoj crti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je da ukrajinski upad u rusko područje Kurska nije uspjelo zaustaviti napredovanje ruskih snaga u Donbasu te je oslabilo ukrajinske obrambene položaje uzduž bojišnice, što je pomoglo snagama Moskve.