epa11571692 A protester agaisnt far-right Alternative for Germany (AfD) party carries an umbrella with a crossed-out Swastika, during a final election campaign rally of AfD party, in Dresden, Germany, 29 August 2024. Saxony state election, voting for the regional parliament 'Landtag', will be held on 01 September 2024. EPA/FILIP SINGER
EPA
1.9.2024., 22:36
MOŽE LI SAVEZNA VLADA IZDRŽATI DO KRAJA MANDATA

AfD sve moćniji, izbori u Tiringiji i Saskoj udarac su za Scholzovu vladu

Uspjeh Alternative za Njemačku (AfD) na izborima u Tiringiji i Saskoj težak je udarac za stranke savezne vlade Olafa Scholza.

AfD je postao prva ekstremno desna stranka koja je pobijedila na regionalnim parlamentarnim izborima u Njemačkoj od Drugog svjetskog rata. Ali ta stranka, koju dužnosnici u obje istočnonjemačke pokrajine smatraju "desničarskim ekstremistom", vjerojatno neće moći vladati jer su druge stranke dosad odbijale surađivati ​​s njim u formiranju većine. Ipak, nacionalistička, antimigracijska i Rusiji prijateljska stranka mogla bi završiti s dovoljno mjesta u obje istočnonjemačke pokrajine da blokira odluke za koje je potrebna dvotrećinska većina, kao što je imenovanje sudaca ili najviših sigurnosnih dužnosnika, što bi joj dalo moć bez presedana.

Saska i Tiringija su samo dvije od 16 saveznih pokrajina, a njihovih pet milijuna građana s pravom glasa su daleko od oko 60 milijuna u čitavoj zemlji, ističe Deutsche Welle. Ipak, poruka koju su tamošnji birači uputili nešto je nad čime se svi moraju ozbiljno zamisliti. "Ovo je veliki poraz za nas, nema sumnje i sada moramo sakupiti snage i popraviti ono što ne valja", rekao jedopredsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Lars Klingbeil za javni servis ZDF. On je istodobno odbacio mogućnost da njemački kancelar Olaf Scholz raspusti vladu godinu dana prije redovnih izbora za savezni parlament. "Mi želimo u izbore 2025. ući s Olafom Scholzom kao kancelarskim kandidatom", rekao je Klingbeil.

epa09758768 German Chancellor Olaf Scholz attends a meeting with Russian President in the Kremlin in Moscow, Russia, 15 February 2022. German Chancellor is on official visit in Moscow. EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV/KREMLIN/SPUTNIK/POOL MANDATORY CREDIT
EPA

U Saskoj je Kršćansko-demokratska unija (CDU) na čelu s dosadašnjim premijerom ove savezne pokrajine Michaelom Kretschmerom osvojila 31,5 posto glasova, samo jedan posto više od Alternative za Njemačku s 30,4 posto. Stranka Savez Sahra Wagenknecht, osnovana u siječnju ove godine, osvojila je 11,5 posto. SPD je u Saskoj osvojio 7,4, a Zeleni 5,4 posto. Stranka Ljevica nije uspjela prijeći izborni prag od pet posto ali će ući u parlament Saske u Dresdenu zahvaljujući direktnim mandatima. Zbog toga što ni jedna stranka ne želi ulaziti u koaliciju s AfD-om, promatrači procjenjuju da će formiranje vlade u Saskoj biti složeno. "Mi ćemo pružiti ruku svakom s kim možemo ovdje u Saskoj ostvariti politiku koja je dobra za ovu pokrajinu", rekao je premijer Saske Michael Kretschmer (CDU). Dosadašnja koalicija CDU-a sa SPD-om i Zelenima najvjerojatnije neće imati dovoljnu većinu u parlamentu u Dresdenu pa se špekulira o koaliciji između CDU-a, SPD-a i novoosnovane stranke BSW. Glavna kandidatkinja BSW-a u Saskoj Sabine Zimmerman također je pokazala spremnost za koaliciju s CDU-om. Vjeruje se da bi se CDU i BSW mogli složiti kada je u pitanju jedan od glavnih političkih zahtjeva BSW-a, a to je prestanak vojne pomoći Ukrajini i jačanje diplomatskih napora u okončanju rata u toj zemlji. Kretschmer, za razliku od saveznog CDU-a, podržava diplomatske napore.

“GORKI” REZULTATI

Scholz je rezultate izbora nazvao “gorkim”. Pozvao je glavne stranke da formiraju vlade bez “desničarskih ekstremista”. “Rezultati AfD-a u Saskoj i Tiringiji su zabrinjavajući”, rekao je Scholz u izjavi za Reuters. Pojasnio je da govori kao zastupnik svog SPD-a. “Naša se zemlja ne može i ne smije naviknuti na ovo. AfD šteti Njemačkoj. Slabi ekonomiju, dijeli društvo i uništava ugled naše zemlje”, dodao je.

U Tiringiji je AfD postao najjača stranka osvojivši 32,9 posto, što je gotovo deset posto više nego na pokrajinskim izborima prije pet godina. CDU se našao na drugom mjestu s 23,7 posto, BSW je podržalo 15,6 posto, stranku Ljevica 12,9 posto te SPD 6,1 posto. Stranka Zeleni nije uspjela prijeći izborni prag, a Liberalno-demokratska stranka (FDP) kao ni u Saskoj nije ušla u parlament. "Mi smo ostvarili povijesnu pobjedu, mi smo uvjerljivo najjača stranka. Tko god želi stabilnu vladu u Tiringiji, ne može nas ignorirati", rekao je predsjednik AfD-a za Tiringiju Bjoern Hoecke za ARD. Međutim i u Tiringiji su ostale stranke unaprijed isključile mogućnost koaliranja s AfD-om, pa se i ovdje očekuje dugotrajno i mukotrpno formiranje vlade. Za sada se i ovdje spominje mogućnost koaliranja CDU-a, SPD-a i BSW-a.

Nakon izbora u Tiringiji i Saskoj špekulira se o stabilnosti savezne vlade Olafa Scholza. Stranke njegove koalicijske vlade, SPD, Zeleni i FDP su ostvarile katastrofalne rezultate. U Tiringiji Zeleni i FDP nisu prešli izborni prag, a SPD je ovdje ostvario najslabiji rezultat na nekim pokrajinskim izborima u svojoj povijesti. FDP nije prešao izborni prag u Saskoj, a to bi se moglo dogoditi i Zelenima.