epa11553263 French President Emmanuel Macron speaks during a ceremony to commemorate the 80th anniversary of the liberation of the village Bormes-les-Mimosas, France, 17 August 2024. Bormes-les-Mimosas was liberated by the Allied forces on 17 August 1944 following the Provence landings as part of 'Operation Dragoon' to liberate southern France. EPA/MANON CRUZ/POOL MAXPPP OUT
EPA
27.8.2024., 19:22
SOCIJALISTI I ZELENI ODBILI PREGOVORE

Macron ponovno na početku

Francuski socijalisti i zeleni neće sudjelovati u daljnjim razgovorima s predsjednikom Emmanuelom Macronom kako bi se pronašao izlazak iz političke slijepe ulice, rekli su u utorak čelnici dviju stranaka. Macron je u ponedjeljak zatvorio vrata mogućoj lijevoj vladi tvrdeći da bi ju "odmah cenzurirale sve druge skupine u Nacionalnoj skupštini", dodavši da "institucionalna stabilnost naše zemlje stoga zahtijeva da ne izaberemo ovu opciju". Zato je za utorak pozvao na još jednu rundu pregovora sa stranačkim čelnicima. Suočen s nefunkcionalnim parlamentom u kojem su sve tri gotovo izjednačene grupacije, ljevica, njegovi centristi i krajnja desnica, isključile mogućnost formiranja koalicije, čini se da je predsjednik ponovo na početku. "Ovi izbori su nam ukradeni", rekla je šefica Zelenih Marine Tondelier i dodala da neće nastaviti te lažne konzultacije s predsjednikom, koji ionako nikoga ne sluša. Macron je, tvrdi Tondelier, "opsjednut zadržavanjem kontrole". Nakon što je propala prilika za uspostavu ljevičarske vlade, predsjednik Socijalističke stranke Olivier Faure rekao da je više neće sudjelovati u "parodiji od demokracije".

Socijalisti, zeleni i komunisti formirali su ljevičarsku koaliciju Novu narodnu frontu sa strankom Nepokorena Francuska (LFI), koja je osvojila najveći broj mjesta u parlamentu na izborima u srpnju, ali ne i apsolutnu većinu.