Beograd, 29.7.2024.- Nizom prosvjeda u ponedjeljak je poslana nova poruka ekolo?kih aktivista, oporbe, gra?anskih udruga i pokreta da Srbija ne?e biti mjesto rudarenja litija i kriti?nih sirovina. Na slici prosvjedni skup "Stop Rio Tintu" u ?apcu, u organizaciji stranke Zajedno. foto HINA/ BETAPHOTO/SINISA DJURIC/ ua
BETAPHOTO
7.8.2024., 17:31
JAČA OTPOR PROTIV PLANOVA SRPSKE VLASTI

Prosvjedi protiv rudarenja litija u Srbiji sve su žešći

Vlasti u Srbiji suočavaju se sa sve žešćim otporom rudarenju litija nakon što je Beograd 19. srpnja s Europskom unijom potpisao memorandum o strateškom partnerstvu u održivim sirovinama, pokrenuvši tim dokumentom novi val skoro svakodnevnih prosvjeda diljem zemlje.
U utorak navečer prosvjedi su održani na ulicama Sremske Mitrovice, Jagodine, Inđije i Knića, odakle su prosvjednici zatražili da međunarodna korporacija Rio Tinto, koja planira kopati litij, napusti Srbiju.
Memorandumom s EU-om "o strateškom partnerstvu u održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima", vlast je potaknuta u namjeri da započne iskopavanje litija, čemu se iz dana u dan snažnije protive ekološki aktivisti, građanski pokreti i oporba. Ključni argument prosvjednika je da bi rudarenje litija u poljoprivredno razvijenoj regiji na zapadu zemlje prouzročilo nemjerljive štete okolišu i lokalnoj zajednici, a poruke građana s dosadašnjih prosvjeda su da ne žele žrtvovati zdravlje i životnu sredinu radi kratkoročnih i nejasnih ekonomskih koristi. Uz to, čelnike vlasti optužuje se i za korupciju i pogodovanje međunarodnoj rudarskoj korporaciji Rio Tinto.
Prosvjedi su do sada održani u 30-ak gradova diljem Srbije, nazočile su im tisuće ljudi, a najavljeno je da će do subote prosvjeda bit u još 20-ak gradova. Središnji prosvjedni skup zakazan je u Beogradu za 10. kolovoza, što je rok koji su ekološke udruge i prosvjednici dali srbijanskoj vladi da napiše i parlamentu uputi zakon o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploatacije litija i bora u Srbiji.

“RAZMOTRIT ĆE SVE ZDRAVSTVENE ASPEKTE”

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obećao je da će tim tog ministarstva objelodaniti sva mišljenja i svaki prijedlog, te na terenu provjeriti što se sve planira i kakvog utjecaja ima na zdravlje i okološ. “Molim građane da ne nasjedaju na neprovjerene priče. Nemamo nikakav prijedlog, ali kada stigne razmotrit ćemo sve aspekte može li doći do bilo kakvog ugrožavanja zdravlja”, rekao je Lončar za RTS.


Afera vezana uz rudarenje litija, koje u zapadnoj Srbiji, na plodnom poljoprivrednom području regije Jadar, planira multinacionalna kompanija Rio Tinto, aktualizirana je prije nešto više od dvije godine, a srbijanska je vlada u siječnju 2022., suočena s masovnim prosvjedima koji su tada na ulice izveli desetke tisuća ljudi, ukinula dozvolu toj kompaniji. Ustavni sud nedavno je poništio vladinu odluku iz 2022. o ukidanju dozvole, a nekoliko dana poslije vlada je ekspresno donijela novu uredbu i tako "vratila u život" projekt Rio Tinta.
Dok prosvjednici, ekološki aktivisti i oporba optužuju čelnike vlasti za korupciju i lobiranje za interese Rio Tinta, najviši državni dužnosnici uzvraćaju optužbama da "cilj prosvjeda nisu ekologija i zdravlje", već rušenje predsjednika Srbije. "Svaki skup u Srbiji, koji se ovih dana organizira, navodno protiv projekta Jadar, zapravo je politički skup, koji služi za rušenje Aleksandra Vučića", rekao je premijer Miloš Vučević.
Suočena s novim valom prosvjeda, koji prijete da postanu još masovniji, vlast ih pokušava amortizirati ofenzivnim istupima najviših državnih dužnosnika u provladinim medijima, uz to uvjerena je u potporu europskih i njemačkih tvrtki koje obećavaju otvaranje tvornica za proizvodnju baterija. Jedan od tih pokušaja je i formiranje posebnog zdravstvenog tima pri Ministarstvu zdravlja koji bi u pripremnoj fazi trebao nadgledati sve zdravstvene aspekte i ugroze potencijalnog rudarenja litija i strateških sirovina.