epa11512523 Supporters of the Islamic political party Jamat-e-Islami protest following the death of Hamas political leader Ismail Haniyeh, in Karachi, Pakistan, 31 July 2024. According to an Iranian Revolutionary Guard Corps (IRGC) statement on 31 July, Haniyeh and one of his bodyguards were targeted and killed in Tehran on 31 July 2024. EPA/SHAHZAIB AKBER
EPA
2.8.2024., 18:33
POGREB ISMAILA HANIJE

Hamas: Neka današnji petak bude dan golemog gnjeva i osude počinjenog zločina

U petak je u Katru održan pogreb čelnika Hamasa Ismaila Hanije, koji je ubijen prije dva dana u Teheranu, u jednom u nizu ubojstava visokih dužnosnika palestinske militantne skupine dok u Gazi bjesni rat između Izraela i Hamasa.

Među ožalošćenima je na pogrebu u velikoj džamiji sjeverno od glavnoga grada Dohe bio i Kaled Mešal, za kojega se pretpostavlja da će biti novi vođa Hamasa. Ondje su bili i ostali visoki dužnosnici Hamasa te katarski emir šeik Tamim bin Hamad al-Tani.

Hanije će biti pokopan na groblju u gradu Lusail, sjeverno od Dohe. Njegov lijes prekriven palestinskom zastavom nošen je u džamiji pored stotina ljudi zajedno s lijesom njegova tjelohranitelja, ubijenog u srijedu u Teheranu u istome napadu.

Visoki dužnosnik Hamasa Sami Abu Zuri Reutersu je u razgovoru telefonom rekao: "Naša današnja poruka Izraelu je - tonete u duboko blato i kraj vam je bliži nego ikada dosad. Hanijima krv izmirit će sve račune."

Iran i Hamas su za ubojstvo optužili Izrael i obećali osvetu svojim neprijateljima. Izrael nije ni potvrdio ni zanijekao da je izveo atentat.

Riječ je o jednom od nekoliko napada u kojima su ubijeni visoki čelnici Hamasa ili libanonskog pokreta Hezbolaha, što je potaknulo bojazan da bi se rat u Gazi između Izraela i palestinskih militanata mogao pretvoriti u regionalni sukob koji bi se protezao od Crvenog mora do libanonsko-izraelske granice, pa i šire.

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je rekao da Hanijino ubojstvo ni u kojem slučaju ne pridonosi međunarodnim naporima da se postigne prekid vatre u ratu u Gazi, koji traje već deset mjeseci.

Katar predvodi mirovne napore zajedno s Egiptom i Sjedinjenim Državama, glavnim saveznikom Izraela.

Hanije je bio predstavnik Hamasove međunarodne diplomacije za vrijeme rata u Gazi i sudjelovao je u neizravnim pregovorima o prekidu vatre. Mnogi su ga diplomati smatrali umjerenim u usporedbi s tvrđim članovima skupine koju podržava Iran, premda su neki izraelski komentatori kazali da ga je nekolicina političara s izraelske strane smatrala preprekom dogovoru.

Iran je u četvrtak održao posebnu pogrebnu ceremoniju za Haniju kojoj je prisustvovala njegova udovica Amal.

"Pozdravite sve mučenike Gaze, pozdravite vođe i sve muslimane", rekla je Amal Hanije tugujući nad suprugovim lijesom.

Član Hamasa Izat al-Rišk pozvao je narod da se moli za njegovu dušu u svim džamijama širom svijeta.

"Neka današnji petak bude dan golemog gnjeva i osude počinjenog zločina", rekao je.