epa11514215 People gather as the coffins of Hamas late political leader Ismail Haniyeh and his bodyguard are carried on the back of a truck during a funeral procession in Tehran, Iran, 01 August 2024. Haniyeh and one of his bodyguards were targeted and killed in Tehran on 31 July 2024, the Iranian Revolutionary Guard Corps (IRGC) confirmed. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
EPA
1.8.2024., 21:26
NAPETOSTI NA BLISKOM ISTOKU

Hamas i Iran zaprijetili su odmazdom Izraelu, UN se plaši sveopćeg rata u regiji

Tisuće ljudi sudjelovale su u državnoj ceremoniji oproštaja u glavnome iranskom gradu Teheranu od ubijenog vođe palestinskoga islamističkog pokreta Hamasa Ismaila Hanije. Cijela politička elita Irana, uključujući vrhovnog vođu, ajatolaha Ali Hamneija i novog predsjednika Masuda Pezeškijana, također je bila prisutna. Uz skandiranje poput "Smrt Izraelu" i "Smrt Americi", okupljeno mnoštvo izražavalo je podršku Haniji i Hamasu u Pojasu Gaze, kao i svoj otpor Izraelu.

Ismail Hanija u utorak je bio u Teheranu u posjetu kako bi nazočio Pezeškijanovoj predsjedničkoj inauguraciji kada je postao žrtva noćnog napada. Hamas i Iran za izvođenje napada optužuju svojeg najvećeg neprijatelja - Izrael. Stručnjaci kažu da je još uvijek nejasno što je točno dovelo do njegove smrti, tvrdeći da je to bio zračni ili raketni napad. Mjesto napada bila je "posebna rezidencija" u sjevernom Teheranu - navodno u palači bivšeg perzijskog šaha - koja je obično strogo čuvana. I Hamas i Iran zaprijetili su neposrednom odmazdom Izraelu. Hamnei i predsjednik Pezeškijan opisali su kaznenu akciju kao legitimno pravo zemlje, s obzirom na to da je napad izveden na iranskom tlu.

Zemlje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvale su na pojačane diplomatske napore kako bi se spriječio širi sukob na Bliskom istoku. Napad u Teheranu dogodio se manje od 24 sata nakon što je ubijen najviši vojni zapovjednik Hezbolaha u izraelskom napadu na libanonsku prijestolnicu Bejrut u znak odmazde za smrtonosni raketni napad na Golansku visoravan. "Bojimo se da je regija na rubu sveopćeg rata", rekla je zamjenica stalnog japanskog predstavnika u UN-u Shino Mitsuko pozvavši na međunarodne napore da se spriječi takav sukob. Kina, Rusija i Alžir osudile su Haniyehovo ubojstvo, koje je iranski veleposlanik u UN-u nazvao terorističkim činom.

Veleposlanik Kine pri UN-u Fu Cong rekao je da je neuspjeh u postizanju primirja u Gazi odgovoran za pogoršanje napetosti. "Zemlje s velikim utjecajem moraju izvršiti veći pritisak i energičnije raditi... kako bi ugasile plamen rata u Gazi", rekao je. Britanska veleposlanica pri UN-u Barbara Woodward pozvala je na smirenost i suzdržanost, ponovivši poziv na trenutni prekid vatre u Gazi. Rekla je da se Izrael i Hamas trebaju ponovno posvetiti mirovnom procesu. Zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Robert Wood pozvao je članice Vijeća sigurnosti "da pojačaju pritisak na Iran kako bi prestao s eskalacijom sukoba protiv Izraela". n