29.05.2024., Gornje Nedeljice, Loznica (Srbija) - Stanovnici Gornjih Nedeljica godinama se bore protiv geoloskih istrazivanja kompanije Rio Tinto koja u njihovom selu planira da otvori rudnik litijuma. Stanovnici izrazavaju svoju zabrinutost zbog rudarskih aktivnosti koje ugrozavaju njihove izvore vode i prirodno okruzenje. Ove ekoloske nevolje podstakle su mjestane na organizaciju i borbu za ocuvanje svojih prirodnih resursa a zbog cega su u Srbiji prije nekoliko godina mjesecima trajali veliki ulicni prosvjedi nakon cega je Vlada Srbije stopirala cijeli projekat. Ipak, nakon posljednjih izbora predsjednik Srbije Aleksandar Vucic je nagovijestio nastavak ovog projekta. Nebojsa Petkovic, stanovnik Gornjih Nedeljica i aktivista eko udruzenja "Ne damo Jadar" godinama se sa svojim komsijama i aktivistima bori protiv ovog projekta i to je jedan od najjacih ekoloskih pokreta u svijetu posljednih godina i trenutno je ovaj projekat Rio Tinta u dolini rijeke Jadar, inace trenutno najveci planirani svjetski projekat iskopavanja litijuma, stopiran upravo zahvaljujuci aktivizmu i masovnim prosvjedima sirom Srbije.Photo: Dejan Rakita/Pixsell Photo: Dejan Rakita/PIXSELL
Dejan Rakita/PIXSELL
19.7.2024., 21:52
SPORAZUM S EU

Rudarenje litija - prijepori u Srbiji

Srbija je u petak s Europskom unijom potpisala Memorandum o razumijevanju o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima, što je korak bliže početku rudarenja litija na zapadu zemlje, čemu se snažno protive ekološki aktivisti, građanski pokreti i oporba.

Dokument su na Samitu o strateškim sirovinama u Beogradu potpisali izvršni potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za energetiku i Europski zeleni dogovor Martin Šefčović te srbijanska ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. Nazočili su mu i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te njemački kancelar Olaf Scholz. EU je potpisivanje dokumenta ocijenio "povijesnim danom za Srbiju i EU", a snažno mu se protive ekološki aktivisti i gotovo sve oporbene stranke jer to vide dugoročnom ugrozom za ekosustav i lokalnu zajednicu.

Šefčovič je izjavio da taj dokument popraćen nizom sporazuma između njemačkih kompanija i srbijanskih poduzeća, "neće samo utrti put k razvoju i punoj e-mobilnosti u Srbiji do 2030., nego će dodatno istaknuti partnerstvo EU-a i Srbije". Dodao je da će to "otvoriti vrata najvećim inozemnim izravnim investicijama u povijesti Srbije". Scholz je rekao kako EU želi ne samo rudarenje nego i da se u Srbiji osigura i proizvodni lanac vezan uz litij od proizvodnje baterija do električnih automobila. Istaknuo je da će se poštovati najviši standardi kada je riječ o zaštiti okoliša. Za Vučića je riječ o "povijesnom danu", a rudarenje litija i prateći proizvodni lanac "omogućit će kvantni skok u budućnost" njegovoj zemlji.

Tijekom potpisivanja memoranduma ekološki aktivisti i oporbene strane zasule su medije prosvjednim porukama da će se pod svaku cijenu suprotstaviti eksploataciji litija.