epa11480936 European Union flags flutter near the logo of the Hungarian Presidency of the European Council before the start of the Economic and Financial Affairs Council meeting in the European Council in Brussels, Belgium, 16 July 2024. EPA/OLIVIER MATTHYS
EPA
17.7.2024., 20:08
“KAZNA” EU-a ZBOG POLITIKE REPUBLIKE SRPSKE

BiH ostaje bez 70 milijuna eura

Bosna i Hercegovina ostaje bez najmanje 70 milijuna eura nepovratnih sredstava koje je trebala dobiti početkom jeseni iz fonda predviđenog za Plan rasta za zapadni Balkan jer se političari u toj zemlji nisu uspjeli suglasiti o programu reformi, na kojem inzistira Europska komisija. “Neusvajanje reformskog programa u skladu s komentarima Komisije imat će posljedice. Za razliku od drugih partnera u regiji, Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu bezuvjetnu ratu... koja je planirana za isplatu nakon ljeta u iznosu od sedam posto (ukupno planiranih sredstava), te će propustiti veliku priliku za ranu financijsku potporu”, stoji u izjavi Delegacije EU-a.

ODBIJAJU BROJ ZA HITNE POZIVE

Jedna od bizarnosti je što u RS-u ne žele da BiH ima jedinstveni telefonski broj za pozive u hitnim situacijama, kako je to praksa u svim državama EU-a, nego traže da svaki entitet ima svoj broj. Uz to, dužnosnici RS-a odbijaju da se ukine mogućnost ulaganja entitetskog veta na odluke o dodjeli pomoći iz državnih sredstava, a ne žele dopustiti ni popunu Ustavnog suda BiH novim sucima.

Taj je program previđao 113 provedbenih mjera, a vlasti dvaju entiteta uskladile su njih 110. No vlasti Republike Srpske odbacile su svaku mogućnost pristanka i na preostale tri mjere, koje su na kraju postale nepremostivom zaprekom za pristup sredstvima EU-a.