Šibenik, 20.10.2024. - HDZ održava XXI. Opći sabor na kojem će se usvojiti izmjene i dopune Statuta te izabrati 21 član Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora. Na fotografiji Gordan Jandroković, Tomo Medved, Andrej Plenković, Krunoslav Katičić, Branko Bačić.foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ml
HINA/ Mario STRMOTIĆ
22.10.2024., 08:24
ODJECI OPĆEG SABORA HDZ-a

Igor Andrović: Primjer stranačke decentralizacije

Radić: Siguran sam da ću pridonijeti osnaživanju organizacije u Osijeku i OBŽ-u

HDZ je u nedjelju završio ovogodišnji proces unutarstranačkih izbora na izbornom saboru u Šibeniku, na kojem je izabran 21 član Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora.

Moguće zbog toga što je stranačko okupljanje trajalo dva dana, u subotu je bila sjednica Nacionalnog odbora, ali i zbog nekih drugih razloga, ponovo se, kao i na izbornom saboru 2022., dogodilo da se velik broj izaslanika uopće nije pojavio na izbornom saboru.

Dobro rješenje

Prema popisu je izaslanika bilo 1795, ali je na sabor došlo samo njih 1248. Usto, od onih koji su došli, dakle njih 1248, samo se njih 1048 pojavilo na glasovanju. Neslužbeno se u stranci može čuti da je osim dvodnevnog boravka razlog tomu i to što je lista za izbor 21 člana Predsjedništva bila praktično zatvorena, odnosno bilo je točno onoliko kandidata koliko ih se bira. Za svaku od 21 županijske organizacije bio je predložen samo jedan kandidat, koji je prethodno i dobio njezinu podršku. Formalno se mogao kandidirati tko je želio, ali se na to nitko osim podržanih kandidata nije bio odlučio. Najviše glasova od svih kandidata za Predsjedništvo HDZ-a dobila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja će u Predsjedništvu predstavljati HDZ Grada Zagreba. On je dobila 738 glasova. Zanimljivo je da je prije osam godina, na izbornom saboru HDZ-a 2016. godine, također osoba koja je bila na čelu resora kulture dobila najviše glasova na izborima za Predsjedništvo HDZ-a. Bio je to prethodnik Nine Obuljen Koržinek na poziciji ministra kulture Zlatko Hasanbegović. Na glasovanju za članstvo u Nacionalnom odboru najmanje je glasova dobio Željko Juriša iz Ozlja, samo 381 od 1048 izišlih na izbore.

Izabrani članovi Predsjedništva ističu da je jako dobro rješenje prema kojem svaka županijska organizacija ima svog predstavnika u Predsjedništvu.

“Izborni proces bio je transparentan. Donijela se izuzetno kvalitetna odluka, a to je da sve županije imaju svog predstavnika u Predsjedništvu. Sada su sve županije zastupljene. To je jako kvalitetna odluka, tako da će se moći provesti i neka vrsta decentralizacije unutar same stranke, što je izuzetno pozitivno. Mi smo izuzetno regionalizirana zemlja. HDZ je stožerna i najjača stranka u Hrvatskoj. Svaki županijski HDZ ima neke svoje posebnosti u smislu potreba i provođenja određenih politika, kao što su regionalne i neke druge. Tako da je to jako dobra stvar. Sam proces izbora bio je brz i dobro organiziran", rekao je za naš list Anton Kliman, predsjednik istarskog HDZ-a, koji je u nedjelju izabran za člana Predsjedništva.

Povjerenje

I izabrani članovi Predsjedništva iz Slavonije podržali su novo rješenje. Za virovitičko-podravskog župana Igora Androvića to je ispravna odluka. "Što se tiče odluke da se Predsjedništvo proširi na 21 člana, smatram da je to ispravna odluka zato što će se na taj način osigurati ravnomjernija zastupljenost svih dijelova Republike Hrvatske, jer će svaka županijska organizacija HDZ-a i Grad Zagreb izvorno imati svog predstavnika u Predsjedništvu stranke. Također, to je u skladu s programskim opredjeljenjem i usmjerenosti stranke prema većoj decentralizaciji u djelovanju i odlučivanju o političkim pitanjima od interesa za pojedine lokalne sredine", rekao je Andrović. Dodao je da je HDZ jedina stranka koja gotovo svaki tjedan ima sastanak Predsjedništva. "To je odličan format, jer svi dužnosnici i svi članovi Predsjedništva mogu pratiti aktualni rad Vlade i stranke. Naravno, ne samo pratiti nego i sudjelovati sa svojim idejama i prijedlozima te utjecati na daljnje politike Vlade. Ovisno o specifičnosti svake regije, do sada smo konstruktivno sudjelovali u svakoj raspravi i oko svih prijedloga donošenja novih zakona, a vjerujem kako će tako biti i dalje, i to sada u još većem formatu", rekao je Andrović.

JOŠ SE RAZMATRAJU IMENA KANDIDATA

Iako se to neslužbeno najavljivalo, na ovom izbornom saboru ipak nisu javnosti predstavljeni stranački kandidati za pozicije župana na lokalnim izborima, koji će se održati u svibnju sljedeće godine. Kako se neslužbeno može doznati, još uvijek nisu određeni kandidati za župane u Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko neretvanskoj županiji. Što se tiče PGŽ-a još uvijek postoji mogućnost da se za župana kandidira predsjednik županijskog HDZ-a i ministar prometa Oleg Butković, koji je inače i potpredsjednik stranke na državnoj razini. Ako se on ne bi kandidirao, HDZ bi mogao istaknuti gradonačelnika Bakra Tomislava Klarića ili gradonačelnika Kraljevice Dalibora Čandrlića. U Dubrovačkoj i Splitskoj županiji još uvijek se ne zna hoće li kandidati biti aktualni nositelji funkcije župana Nikola Dobroslavić i Blaženko Boban. Taj drugi u nedjelju je izabran u Predsjedništvo stranke. Podsjetimo kako je Nataša Tramišak na saboru novinarima potvrdila da će biti kandidatkinja za osječko-baranjsku županicu.

Stranački kolege iz osječko-baranjske županijske organizacije u novom sazivu Predsjedništva predstavljat će Ivan Radić, predsjednik osječke Gradske organizacije HDZ-a, ujedno i gradonačelnik Osijeka. Njemu je ovo prvi izbor u to stranačko tijelo. "Zahvaljujem izaslanicima 21. općeg sabora koji su mi izborom u najviše stranačko tijelo, Predsjedništvo HDZ-a, iskazali veliko povjerenje. Siguran sam kako ću radom u Predsjedništvu zajedno s potpredsjednikom HDZ-a Ivanom Anušićem pridonijeti daljnjem osnaživanju stranačke organizacije u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Podsjećam kako smo na proteklih nekoliko izbora ostvarili uvjerljive pobjede u Osijeku, te spremni dočekujemo sve predstojeće izazove", rekao je za naš list Radić. On je čestitao stranačkim kolegama iz svoje županijske organizacije, Dubravku Kučincu, Krešimiru Kašubi i Domagoju Ćoriću na izboru u Nacionalni odbor. U Predsjedništo HDZ-a su iz slavonskih županijskih organizacija izabrani i Antonija Jozić iz Požeško-slavonske županije, Ivan Bosančić iz Vukovarsko-srijemske i Pero Ćosić iz Brodsko-posavske. 

Šibenik, 20.10.2024 -XXI. Opći sabor HDZ a. foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ MS

Nataša Tramišak

HINA/ Mario STRMOTIĆ