komarac ubod
PIXABAY
9.10.2024., 20:41
BOLEST PRENOSE KOMARCI

U Belišću zabilježena pojava zaraze virusom Zapadnog Nila

Grad Belišće organizirao je ciljane tretmane suzbijanja komaraca

Slučaj groznice Zapadnog Nila zabilježen je u Belišću, o čemu je izvijestila tamošnja gradska uprava. Riječ je o bolesti koju prenose neke vrste komaraca.

“Slučaj je zabilježen u jugozapadnom dijelu Belišća i obuhvaća dijelove ulica: zapadni dio Kardinala Stepinca, Vijenca Josipa Jurja Strosmayera, istočni dio Matije Gupca, Petra Svačića, Ivana Frana Gundulića, Dore Pejačević, Antuna Mihanovića, zapadni dio Vladimira Nazora i Josipa bana Jelačića. Prema preporukama epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u određenim kućanstvima naznačenog područja provodit će se ciljani tretmani suzbijanja komaraca, koji su prijenosnici ove bolesti. Molimo građanstvo za kooperativnost prilikom dolaska ovlaštenih osoba. Nadalje, s obzirom na to da se radi o komarcima urbanog tipa, posebno je potrebno obratiti pozornost i spriječiti zadržavanje vode u dvorištima i vrtovima", priopćeno je iz Grada Belišća.

“Ove godine u Osječko-baranjskoj županiji smo imali sedam slučajeva groznice Zapadnog Nila, dvije u Belišću, te po jedan u Osijeku, Erdutu, Belišću, Đurđenovcu i Viškovcima. Prošle godine zabilježena su tri slučaja u Viškovcima te Đakovu, a 2022. u Karancu, Ladimirevcima i Vladislavcima", doznajemo od Nataše Turić, ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a. Turić dodaje kako se groznica Zapadnog Nila često slučajno otkrije, i to kada građani dobrovoljno daju krv. "Apeliramo na sve žitelje županije da aktivno sudjeluju u suzbijanju komaraca, i to izlijevanjem vode iz posuda uz oluke ili iz buradi u vrtovima. Urbani komarci dolaze upravo iz takvih dvorišta", kaže Turić.

UKLONITI MJESTA ZA RAZVOJ KOMARACA

Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije smatra se komarac roda Culex, no i druge vrste komaraca mogu u nekim okolnostima prenijeti infekciju. Rizik prijenosa na nekom području ovisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se sam uzročnik, tj. virus, razmnožava, vektorima - komarcima te osjetljivim (neimunim) osobama. Najdjelotvorniji je način borbe protiv komaraca ukloniti mjesta za razvoj njihovih legla, u raznim nakupinama vode u našem okolišu. Postoji mogućnost i da liječnici opće medicine kod pacijenta i ne primijete da se radi o groznici Zapadnog Nila, pogotovo u razdoblju drugih ljetnih infekcija. Pod povećanim su rizikom od obolijevanja stariji, koji već imaju kroničnu bolest ili imunosuprimirane osobe. Iz HZJZ-a navode kako je uzročnik bolesti virus Zapadnog Nila, koji se u prirodi održava u ciklusu između komaraca i ptica, koje su primarni rezervoari virusa. Virus se prenosi na ljude, kopitare i druge sisavce ubodom zaraženog komarca, ali se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

Podsjetimo da su krajem kolovoza dvije osobe iz Siska i Petrinje bile zaražene virusom Zapadnog Nila, a sumnjalo se da zaraženih ima i više. Kod dvoje navedenih razvio se meningoencefalitis, što se rijetko događa. Ove su godine u Hrvatskoj zabilježena 22 slučaja groznice Zapadnog Nila, lani deset, a godinu prije osam.

Iva Pem Novosel, specijalist epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pojasnila nam je koji su simptomi groznice Zapadnog Nila. "U većini slučajeva, do oko 80 posto, osobe nemaju nikakve simptome, a u 20-ak posto groznica prolazi s relativno blagim simptomima, i to povišenom temperaturom, koja može biti praćena glavoboljom i bolovima u mišićima, a može se i ne mora pojaviti osip po tijelu. Nalik je na brojne druge virusne infekcije. Moguće je da veliki broj ljudi i ne primijeti da je zaražen, ako se dogodi ubod i prođe bez simptoma. U manjem postotku mogu se razviti simptomi koji su odraz zahvaćanja središnjeg živčanog sustava, a to je neuroinvazivni oblik bolesti, pri čemu su klinička manifestacija virusni meningitis, meningoencefalitis i encefalitis. Teži oblici bolesti najčešće se razvijaju kod starijih od 50 godina, ali može zahvatiti i mlađe osobe. Svi slučajevi za koje trenutno znamo oporavili su se ili su u fazi oporavka", rekla nam je epidemiologinja.