Zagreb, 9.10.2024 - Nastavak 3. sjednice Hrvatskoga sabora. Zastupnici raspravljaju Izvješće glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića o radu Državnih odvjetništva RH u 2023. godini. Na slici Sabina Glasovac i Siniša Hajdaš Dončić.Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Sabina Glasovac i Siniša Hajdaš Dončić

9.10.2024., 20:36
SABORSKI ZASTUPNICI O SAMITU

Oporba: Nedopustivo je da Milanović nije pozvan na samit u Dubrovniku

Zoran Milanović je predsjednik države i nedopustivo je da nije pozvan na samit Ukrajina - Jugoistočna Europa u Dubrovniku, ocijenila je saborska oporba, dodavši kako je to posebno neprihvatljivo s obzirom na to da je na isti skup pozvan predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, "osoba koja, vjerojatno, ni dandanas nije sigurna je li Dubrovnik hrvatski grad".

“To govori o okupiranosti institucija i nesuradnji sukreatora vanjske politike i to je definitivno sramota za Hrvatsku", poručio je predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u Hrvatsku doputovao u jeku još jednog političkog sukoba Milanovića i Plenkovića, i to baš oko Ukrajine, nakon što je predsjednik RH odbio dati suglasnost MORH-u za slanje do pet hrvatskih časnika u misiju NATO-a kako bi obučavali ukrajinske vojnike u Njemačkoj.

S obzirom na to da se radi o samitu na kojem sudjeluju zemlje jugoistočne Europe, zastupnicama i predsjedničkim kandidatkinjama Mariji Selak Raspudić (nezavisna) i Ivani Kekin (Možemo) razumljivo je što je na njega pozvan i Vučić, ali kažu da se to više trebalo zvati i Milanovića. "Kritična sam prema predsjedniku i kritizirala sam njegov odnosu prema Ukrajini, no želim biti pravedna i tu treba naglasiti da je ovo pitanje njegova legitimiteta i činjenice da je on predsjednik Hrvatske. Samom svojom dužnošću on je trebao biti pozvan", ističe Selak Raspudić. Kekin kaže da je to nastavak protuustavnog ponašanja premijera Plenkovića, koji "kontinuirano ignorira instituciju predsjednika jer ima problem s osobom koja je na čelu te institucije". "Oni su sukreatori vanjske politike i posve je neprihvatljivo da predsjednik RH nije pozvan. Radi se o skupu koji obuhvaća cijelu regiju i razumijem zašto su pozvani čelnici drugih zemalja, pa i Vučić, ali to dodatno pogoršava činjenicu da nije pozvan naš predsjednik", rekla je. Ona smatra kako bi se prije dolaska ove odluke na izglasavanje u Sabor trebalo sastati Vijeće za nacionalnu sigurnost i dati točne informacije.

HDZ: MILANOVIĆ LAŽE

Prvo smo imali izjavu da Hrvatska šalje vojnike u Ukrajinu, a kada su mediji razotkrili da to nije istina, onda se išlo sa spinom da, ako odobrimo tu akciju za podršku NATO-a u Njemačkoj, time postajemo strana u ratu, ističe HDZ-ov Nikola Mažar. Tom analogijom je Crna Gora, koja je odlučila slati vojnike u tu misiju, u ratu s Rusijom, kaže. Josip Đakić (HDZ) ocijenio je da Milanović time narušava teško stečeni dignitet HV-a u NATO-u. Naglasio je da laže i obmanjuje javnost.

Mostovi zastupnici su ogorčeni što se zvalo Vučića. "Što god mi mislili o predsjedniku, on je predsjednik svih nas i sigurno mu je tamo bilo mjesto. Tragikomično je što je pozvan Vučić, koji je došao glumeći da niti zna tko je niti što je ili možda zaboravlja ili pokušava prikriti da je Putinov uhoda", rekao je Mostov Ante Kujundžić. Kaže da je možda i dobro što Vučić dolazi da "pogleda i prisjeti se svega onoga što je njegova ili politika čiji je on sljednik napravila Dubrovniku". I zastupniku DP-a Stipi Mlinariću Ćipi žao je zbog Vučićeva dolaska. Stava je da je prije pozivanja na samit trebalo riješiti pitanje ratne odštete i nestalih iz Domovinskog rata, kao i ostala otvorena pitanja. "Nadam se da će Plenković na margini sastanka postaviti i ta pitanja, koja su bitna za RH i normalizaciju odnosa sa Srbijom. Je li Milanovića trebalo zvati, to ostavljam njima dvojici", poručio je.

Zastupnici su isticali kako je ovo preozbiljna situacija za potpuno suprotne izjave državnih čelnika, a naposljetku će oni morati odlučiti hoće li Hrvatska slati svoje časnike u Njemačku.