Osijek, 27. 09. 2024., umirovljenici; nasilje; nasilje nad umirovljenicima; umirovljenik; umirovljenicaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
30.9.2024., 20:24
PUČKA PRAVOBRANITELJICA UPOZORAVA NA VELIKI PROBLEM

Odugovlačenje isplate prve mirovine kršenje je prava novih umirovljenika

Umirovljenicima koji mjesecima čekaju svoje zarađene mirovine prekršena su prava, a mnogima od njih, koji se, čekajući prvu mirovinu, moraju snalaziti da bi podmirili osnovne životne potrebe - kupili hranu ili platili režije - u tom je razdoblju i onemogućen dostojanstven život. Istaknula je to pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter u povodu Međunarodnog dana starijih osoba, koji se obilježava 1. listopada.

Zagreb, 20.09.2024. U organizaciji Ureda pučke pravobraniteljice predstavljen je Vodič za prijavitelje nepravilnosti te rasprava o pozitivnim pomacima otkako je 2019. na snagu stupio prvi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti te o trenutačnima izazovima. Na fotografiji pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Tena Šimonović Einwalter

Hina

Pučka pravobraniteljica na ovaj je problem više puta upozorila Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a postupala je i po pritužbama umirovljenika koji su joj se obratili ove godine. Ranije je na ovaj problem upozorila u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2023. godinu. U njemu je dala preporuku Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje da poduzme dodatne napore za smanjenje dugotrajnosti postupanja. "Unatoč preporuci i utvrđenom kršenju prava, problem je i dalje tu", ističe se u priopćenju u kojem se navode i izjave osoba koje su se obratile pravobraniteljici. Tako stariji navode: "Ja sam 44 godine radio i sramota je da se moram ovim putem boriti za svoje zakonsko pravo!" "Do dandanas, znači gotovo sedam mjeseci i unatoč brojnim požurnicama, rješenja za mirovinu nema. To je moje pravo, a ne nečija milostinja i odugovlačenjem mi činite izravnu materijalnu štetu. Poniženje i duševnu bol ćemo ostaviti sada sa strane, iako nisu zanemarive, a u cijeloj toj stvari je najgori osjećaj nemoći."

DRŽAVA SE ŠTITI NISKIM PREDUJMOM

“Zakonski rok za rješavanje zahtjeva za mirovinu je do 60 dana i nedopustivo je da umirovljenici duže od toga čekaju mirovinu, čak i uz predujam koji se nekima od njih (no ne svima) u međuvremenu isplaćuje. Iznos tog predujma puno je niži od mirovine na koju imaju pravo i mnogo niži od osnovnih troškova. Tako se država štiti od ‘preplate’, ostavljajući nove umirovljenike da se u tom razdoblju snalaze kako bi nadoknadili razliku”, navodi pučka pravobraniteljica.

"Od podnošenja zahtjeva proteklo je već više od sedam mjeseci u kojem razdoblju sam prisiljena živjeti na rubu egzistencije od predujma mirovine koji iznosi 310 eura, čime sam dovedena u ponižavajući položaj te mi je kao osobi starije dobi koja ispunjava uvjete za starosnu mirovinu, što je nesporno utvrđeno, narušeno dostojanstvo birokratskim, neučinkovitim i formalističkim postupanjem HZMO-a kao upravnog tijela koje bi trebalo služiti i pomagati građanima u ostvarivanju njihovih temeljnih prava."
"Svatko ima pravo na dostojanstven život, a on nije moguć uz dugo čekanje mirovine ili život na privremenom (nedovoljnom) iznosu", navodi pučka pravobraniteljica te podsjeća da se Hrvatska Ustavom odredila kao država u kojoj su socijalna pravda, jednakost i poštovanja prava čovjeka među temeljnim ustavnim vrednotama. Također još jednom poziva HZMO na provedbu preporuke o dodatnim naporima za smanjenje dugotrajnosti postupanja.