26.08.2024 Zagreb. Sustav CEZIH, Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske, koji omogućuje izdavanje eRecepata i eUputnica, ponovno je nedostupan zbog tehničkih problema. z Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) porucuju da intenzivno rade na rjesavanju poteskoca kako bi sto prije ponovno omogućili rad sustava. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
PIXSELL
6.9.2024., 20:22
HOĆE LI DOĆI KRAJ PROBLEMIMA U VAŽNOM SUSTAVU?

Ministarstvo zdravstva zahtijeva: CEZIH mora od listopada raditi bez zastoja

Ministarstvo zdravstva objavilo je da bi centralni zdravstveni informacijski sustav (CEZIH), o kojemu ovisi izdavanje eRecepata i eUputnica, od listopada trebao raditi bez zastoja nakon migracije u Centar dijeljenih usluga i prelaska na novu tehnologiju.
“Zahtijevamo da od listopada CEZIH bude maksimalno operabilan, brz i efikasan. CEZIH je srce zdravstvenog sustava", poručuje ministar zdravstva Vili Beroš, koji se ovoga tjedna sastao s djelatnicima uključenima u projekt modernizacije CEZIH-a.
Liječnici obiteljske medicine prošloga su se tjedna ponovno požalili na rad CEZIH-a, pad sustava dogodio se i 12. kolovoza, a prije toga 2. kolovoza i 30. srpnja. Razlog su, kažu u Ministarstvu zdravstva, veliki zahvati na modernizaciji u sklopu projekta Konsolidacije sustava zdravstvene informacijske infrastrukture CEZIH financiranog iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, čiji je nositelj Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije. Provedena je migracija CEZIH-a u Centar dijeljenih usluga (CDU), čiji je nositelj HZZO, a sve kako bi se omogućio brz, efikasan i neometan rad tog sustava. S obzirom na složenost modernizacije, tijekom navedenih radova dolazilo je do poteškoća u radu CEZIH-a te povremenih nedostupnosti, navodi Ministarstvo zdravstva.
Ministar Beroš uputio je apel IT tvrtki Ericsson Nikola Tesla (ENT) da se radovi na sustavu zaključe u dogovorenom roku. Iz ENT-a poručuju da je projekt trenutno u fazi optimizacije rada na novoj platformi, što će potrajati do početka listopada, nakon čega do kraja godine slijedi faza monitoringa.
Bernard Gršić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, također je potvrdio da je sustav migriran, a u procesu je optimizacija na novu okolinu. "Podaci o broju korisnika sustava kojih je više od 25.000 (liječnici primarne zaštite, SKZZ liječnici, liječnici u bolnicama, ljekarnici, laboratoriji, administratori, medicinske sestre, djelatnici zavoda za javno zdravstvo,…) koji svakodnevno rade u sustavu, više od 70 milijuna izdanih recepata i 15 milijuna izdanih e-uputnica godišnje, te 1,2 milijuna korisnika Portala zdravlja govore o tome da je CEZIH jedan od najvećih, najkompleksnijih i najosjetljivijih dijelova državne informacijske infrastrukture", istaknuo je Gršić.
Ministarstvo zdravstva napominje kako je u više navrata isticalo da je ovaj digitalni sustav mnogo kompleksniji od svih drugih digitalnih sustava u Hrvatskoj te ga je stoga neprimjereno uspoređivati s ostalima.